VUKADINOVIĆ: Snimci ne optužuju Dačića ali ga i te kako politički i moralno diskriminišu
Foto: Fonet

Sve bliži izborima

VUKADINOVIĆ: Snimci ne optužuju Dačića ali ga i te kako politički i moralno diskriminišu

Politika -
Srbija je posle objavljivanja snimaka o sastancima Ivice Dačića i vrha MUP-a za vreme njegovog mandata sa Rodoljubom Radulovićem bliža izborima nego što je bila pre nekoliko dana, izjavio je danas politički analitičar Đorđe Vukadinović

BEOGRAD - "Ako smo pre par dana imali dilemu da li smo bliži izborima ili ne, posle ovoga bi me začudilo da izbora ne bude. Ne bih licitirao oko termina, govorio sam ranije da ih ne vidim u ovoj godini i pri tome ostajem, ali mislim da smo sad dosta bliži izborima posle svega ovoga nego pre pet-šest dana", rekao je Vukadinović za Tanjug.

Vukadinović dodaje i da tajming i način na koji su objavljeni snimci sastanaka sa Radulovićem, poznatijim kao Miša Banana, u velikoj meri asociraju na predizbornu kampanju ili su njen uvod.

Po njemu, cilj objavljivanja snimaka je Dačićeva "politička likvidacija" ili ozbiljna politička šteta.

Vukadinović podseća da se o sastancima Dačića sa Radulovićem pisalo i pre dve i po godine, da je ta kampanja utihnula u međuvremenu, a sada ponovo oživela, zbog čega je mišljenja da ceo taj slučaj spada više u politički nego u kriminalni kontekst.

"Postavlja se pitanje šta je u te dve i po godine učinjeno, šta su uradili istražni organi. Dačić ima pravo da se ljuti i da bude povređen, ali i javnost ima pravo da se pita šta je bilo sa tom istragom", navodi Vukadinović i dodaje da objavljeni snimci, koji su bez tona, formalno-pravno ne optužuju Dačića, ali ga itekako politički i moralno diskriminišu, što je očigledno i bila namera.

Vukadinović navodi i da se objavljivanje snimaka "sumnjivo poklopilo" sa prošlonedeljenom sednicom GO SPS, na kome je zaokruženo formiranje stranačkih organa, a kao iznenađenje predstavljen istoričar Predrag Marković, kao potpredsednik.

"Milsim da je to upalo u oči, taj pozitivan tretman koji su Dačić i SPS imali pre par dana, i onda je ovo usledilo kao neka vrsta opomene ili kontraudarca. Verovatno su GO, imenovanja i pozitivan medijski tretman neposredan povod, ali uzrok je verovatno predizborna kampanja", navodi Vukadinović i dodaje da je SPS po nekim istraživanjima i njegovim saznanjima pokazao blagi skok u rejtingu, što je još jedan od mogućih razloga da bude "targetiran kao meta".

Vukadinović dodaje i da je pravo pitanje da li će sve ovo imati negativan odraz na rejting SPS i Dačića, navodeći da ga ne bi čudilo da Dačić, koji je vešt i lukav političar, okrene stvar u svoju korist.

On navodi i da postoji mogućnost da stvar ponovo bude zataškana ili odložena dok kampanja ne uđe u još intezivniju fazu, podsećajući da se tako nešsto upravo i dogodilo pre dve i po godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track