POKVARENI PLAN EKSTREMISTA: Albanci u subotu kreću u rat za jug Srbije!
Foto: Profimedia

Opasne namere

POKVARENI PLAN EKSTREMISTA: Albanci u subotu kreću u rat za jug Srbije!

Politika -
Besni zbog ZSO, čelnici Bujanovca, Preševa i Medveđe planiraju nemire ako se Beograd suprotstavi formiranju asocijacije opština sa albanskim stanovništvom

BEOGRAD - Albanci s juga Srbije u subotu planiraju da Bujanovac, Preševo i Medveđu proglase asocijacijom opština nastanjenih albanskim stanovništvom i izazovu nemire ukoliko im se Beograd u tome suprotstavi, saznaje Kurir!- Za svoj pakleni plan dobili su podršku kosovske vlade kao odgovor na formiranje Zajednice srpskih opština na KiM. Na tajnom sastanku održanom u Preševu u ponedeljak, kojem su prisustvovali Jonuz Musliju, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, i njegov zamenik Šukri Imeri, zatim predsednici opština Bujanovac i Preševo Nagip Arifi i Ragmi Mustafa, dogovoreno je da se u subotu održi Sednica saveta albanskih odbornika iz ove tri opštine s juga. Iako je planirano da deklaraciju o osnivanju opština nastanjenih albanskim stanovništvom formalno predlože njihovi odbornici, iza svega stoji ovaj četverac - objašnjava naš sagovornik.Dvojaki standardi- Čelni ljudi Bujanovca i Preševa predlagali su da Albanci moraju „odlučno da odgovore“ na formiranje ZSO. Arifi je poručio da će, ukoliko Beograd bude bio protiv, organizovati ljude iz Preševa, ali i s Kosova da izađu na ulice. „Imamo podršku Prištine i Hašima Tačija da ovaj plan sprovedemo do kraja u subotu. Zapamtiće nas“ - prenosi tok sastanka izvor Kurira blizak albanskim političarima.

Musliju je za Kurir potvrdio naša saznanja.- Imamo podršku ne samo vlade Kosova već i Evrope. Ako se Beograd bude protivio, onda to znači da hoće da nas provociraju. Ne isključujem mogućnost da će se Albanci iz Preševa pobuniti. Zašto je nama uskraćeno ono što je dozvoljeno Srbima? Svi u Srbiji vrlo dobro znaju da imamo podršku - kategoričan je Musliju. Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa nije hteo o tome da govori, pravdajući se da „jako žuri“.Ozbiljne pretnjeZoran Stanković, šef koordinacionog tela za Jug Srbije, smatra da do nemira ipak neće doći.- Od lidera Albanaca s juga Srbije očekujem da pokažu ozbiljnost i odgovornost. U subotu se neće desiti ništa spektakularno - kaže Stanković.Analitičar Ðorđe Vukadinović kaže da ga nimalo ne čudi plan albanskih lidera.- I ranije je bilo najava od strane Albanaca da će tražiti ono što i Srbi na severu Kosova. Pretnje treba ozbiljno shvatiti. Albanci na jugu spremni su za provokaciju i moguće je da će iskoristiti priliku da destabilizuju region - naglasio je Vukadinović.

Marko ĐurićZAHTEVI SU IM NEREALNI, NEK SE SMIREMarko Ðurić, direktor Kancelarije za KiM, smatra da bi svaka inicijativa za formiranje nekakve organizacije po ugledu na ZSO trebalo da bude utemeljena u stvarnosti:- Pozivanje na nekakav reciprocitet sa ZSO nije moguće jer Albanci čine većinu u jednoj i po opštini na jugu Srbije, a to nije moguće ni po zakonima naše države. Pozivam albanske političke lidere da budu most saradnje između Albanaca i Srba i daju doprinos normalizaciji odnosa, a ne da budu instrument destabilizacije.

Teroristička ANAPOVUCITE POTPIS SA ZSO, INTERVENISAĆEMO!Albanska nacionalna armija (ANA), koja se smatra terorističkom organizacijom s ciljem stvaranja „velike Albanije“, protivi se osnivanju Zajednice srpskih opština i traži od vlasti u Prištini da povuku potpis s Briselskog sporazuma. U saopštenju te organizacije navodi se da je ANA „spremna da interveniše u svakom trenutku“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track