STANISLAVA PAK: Snimci pokušaj destabilizacije i fabrikovanje sukoba
Foto: F

Ko plasira informacije

STANISLAVA PAK: Snimci pokušaj destabilizacije i fabrikovanje sukoba

Politika -
Objavljivanje snimaka sastanka Ivice Dačića sa Rodoljubom Radulovićem deluje kao pokušaj pojedinaca da destabilizuju državne institucije, kaže savetnica predsednika Republike Stanislava Pak

BEOGRAD - Stanislava Pak, i ističe da ne vidi interes države da taj snimak iznosi u javnost bez odgovarajućih istražnih radnji.

"Da premijeru Aleksandru Vučiću ne odgovara saradnja sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, uverena sam da ne bi imao nikakav problem da mu zahvali i da nastavi posao samostalno ili u saradnji sa nekom drugom strankom. Kako je on odgovoran političar i neko ko nema problem da istinu kaže u lice, sigurna sam da bi to uradio bez ikakvih ustezanja", kaže Pak.

Ona navodi da predstavnike prethodne vlasti, u čije vreme su snimci i nastali, treba pitati zašto postupak nije pokrenut tada i ocenjuje da tim strukturama najviše odgovara da se otvori afera, jer očekuju prekomponovanje vlasti i da oni budu njen deo.

Prema njenom mišljenju, snimci su izašli u javnost da bi se diskreditovao Dačić, ali je u pozadini namera da ispadne da je premijer to namestio, kako bi se fabrikovao sukob.

"Cilj tog nameštanja je destabilizacija vlade ili nametanje nove koalicije sa onima koji su decenijama nezakonito snimali i prisluškivali", navodi Pak.

Pak, uoči sutrašnje sednice Predsedništva SNS, na kojoj će, kako mediji spekulišu, pojedini članovi predložiti raspisivanje vanrednih republičkih izbora, kaže da će Nikolić podržati svaku odluku premijera o izborima.

"Predsednik će podržati svaku odluku predsednika vlade", odgovara Pak na pitanje Tanjuga kakav je Nikolićev stav po pitanju raspisivanja republičkih izbora.

Ističući da teza o sukobu predsednika države i SNS, ponajmanje o sukobu sa premijerom, ne stoji, Pak objašnjava da je Nikolić svojom izjavom da je na strani Ivice Dačića po pitanju snimaka, samo izrazio principijelni stav da istražni postupak mora da se vodi u nadležnim institucijama, a ne preko medija.

Pak kaže i da nadležne institucije treba da pruže odgovor na pitanje zašto postupak, ako postoje dokazi da je zakon prekršen, nije pokrenut ni sedam godina posle.

S druge strane, kaže Pak, postavlja pitanje zašto je snimak pušten u kontekstu izvršenja krivičnog dela ako ne postoje dokazi da je zakon prekršen.

"Pitanje je ko te informacije plasira jer je čak i ako postoje dokazi da je počinjeno krivično delo zabranjeno da se takve infomracije puštaju u javnost u toku postupka jer on može da bude osujećen", kaže Pak.

Pak dodaje da predsednik očekuje epilog i razrešenje tog slučaja u institucijama sistema.

"Svi koji su počinili neko krivično delo, bilo da se radi o ministru spoljnih poslova ili bilo kom građaninu, ukoliko postoje dokazi, ta osoba mora da bude procesuirana”, rekla je Pak.

Govoreći o stavu predsednika Srbije po pitanju briselskih sporazuma, Pak kaže da Nikolić smatra da je odluka o formiranju Zajednice srpskih opština istorijski događaj i konkretan napredak za Srbe koji žive u Pokrajini.

Na medijske spekulacije da se predsednik nije jasno oglasio po tom pitanju, Pak odgovara da se on drži maksime da je ćutanje znak odobravanja i da nema problem da kaže ako nije zadovoljan nekom odlukom.

"Predsednik je bio taj koji je inicirao platformu na osnovu koje je doneta rezolucija za briselske pregovore i on je jedan od idejnih tvoraca ZSO", kaže Pak.

Ona ističe da predsednik podržava spoljnu i unutrašnju politiku koju vodi vlada, a na pitanje da li dosadašnje izbegavanje decidirane podrške postignutim sporazumima znači nekakav otklon od postignutih dogovora ili želju da sve zasluge pripadnu vladi, odgovara da Nikolić, nakon toliko godina u politici, nema potrebu da juri za zaslugama i prikupljanju političkih poena.

Srbija je zemlja koja ima potpuno novi imidž u svetu, a veliku zaslugu u tome ima predsednik, koji je veoma doprineo u vođenju unutrašnje i spoljne politike vlade, otvorio nova i obnovio stara prijateljstva, rekla je Pak.

"Vidimo tokom migrantske krize koliko je nova slika Srbije izašla u svet, a veliku zaslugu za to ima predsednik vlade i mi ćemo tek u budućnosti biti svesni razmera toga što je državni vrh uradio za Srbiju", rekla je Pak.

Predsednik je, podseća Pak, premijeru predao predlog svoje rezolucije o Kosovu, koja je Nikolićevo viđenje konačnog rešavanja problema na Kosovu i Metohiji.

Predlog rezolucije je sad u vladi, a premijer će se, kad bude vreme i ukoliko smatra da treba nešto dodati ili prilagoditi, o tome izjasniti.

"Predsednik je predložio, a na vladi je da odluči da li će takav ili izmenjeni predlog predložiti Narodnoj skupštini", rekla je Pak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track