Miščevićeva: Poglavlje o spoljnoj politici još neće biti otvoreno
Foto: Dragana Udovičić

Nije realno

Miščevićeva: Poglavlje o spoljnoj politici još neće biti otvoreno

Politika -
Skoro je nemoguće da se među prvim poglavljima nađe i poglavlje 31 o spoljnoj politici. Još nije gotov ni izveštaj sa skrininga, kaže šefica pregovaračkog tima

BEOGRAD - Šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije u procesu EU integracija Tanja Miščević ocenila je da će, kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima, izveštaj Evropske komisije biti dobar, ali da nisu realna očekivanja da među prvima bude otvoreno poglavlje 31, o spoljnoj politici.

"Skoro je nemoguće da se među prvim poglavljima nađe i poglavlje o spoljnoj politici. Još nije gotov ni izveštaj sa skrininga. Nakon toga bi tek trebalo da se definiše naša pregovaračka pozicija. Onda sledi procedura usvajanja zajedničke pregovaračke pozicije u Evropskoj uniji. A, sve to traje najmanje tri meseca od momenta usvajanja izveštaja sa skrininga", rekla je Miščevićeva.

Upitana kada očekuje da to poglavlje dođe na red, ona je odgovorila da iz EU o tome još nema nikakvih informacija. "U EU ne znaju da nam kažu ni kada će biti izveštaj sa skrininga tog poglavlja", naglasila je Miščevićeva. Na pitanje kakav izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama u proteklih godinu dana očekuje, Miščevićeva je odgovorila da očekuje pozitivan izveštaj o svim oblastima i da među njima nema "slabih".

"Najiskrenije, nema slabe oblasti. U svakoj ima napretka, negde manje a negde više. Nisam još videla izveštaj EK, ali sam pratila skrininge i pododbore za implementaciju SSP i to je uvek bio zaključak Evropske komisije. To će i ovde biti konstatovano u ovogodišnjem izveštaju", zaključuje šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije.

Ona nije želela da odgovori na pitanje u kojoj oblasti je zabeležen najmanji napredak, već je to prokomentarisala rečima: "Sačekaću da nam oni to kažu, to je poenta izveštaja EK". List podseća da će izveštaj Evropske komisije o napretku koji je Srbija ostvarila u evropskim integracijama u proteklih godinu dana biti predstavljen 16. oktobra. Otvaranje prvih poglavlja u procesu pridruživanja očekuje se u decembru ove godine, podseća list.

(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track