VUČIĆ PORUČIO IZ VAŠINGTONA: ŠŠtitićemo naše građane i teritoriju, EU treba da reaguje
Foto: BETA

Dovedeni u tešku situaciju

VUČIĆ PORUČIO IZ VAŠINGTONA: ŠŠtitićemo naše građane i teritoriju, EU treba da reaguje

Politika -
Premijer Srbije Aleksandar Vučić osudio je večeras brutalno ophođenje mađarske policije prema izbeglicama na prelazu Horgoš i napade na novinare i pozvao EU da reaguje

VAŠINGTON - Vučić je poručio da će se Srbija ponašati odgovorno i šititi svoje građane i teritoriju i rekao da je za petak zakazana sednica Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Vučić je u izjavi RTS iz Vašingtona rekao da članice EU moraju da se ponašaju u skladu sa evropskim pravilima i vrednostima i pozvao EU da reaguje.

"Srbija će umeti da štiti svoju zemlju, nacionalno dostojanstvo i svoju teritoriju, i ako bude potrebno i od Evropske unije štitićemo evropske vrednosti", rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija, ne svojom krivicom, dovedena u tešku situcaju, ali da će odgovornom i ozbiljnom politikom pomoći svom narodu i da nikome neće dozvoliti da nas ponižava ili baca suzavac na našu teritoriju. Na pitanje da li očekuje jaču i ozbiljniju reakciju Vašingtona, Vučić je rekao da će o tome razgovarati sa državnim sekretarom Džonom Kerijem i drugim zvaničnicima.

"Ovo mučenje, ovako neevropsko ponašanje mora da se zaustavi, i ako EU u tome ne želi da učestvuje, nema problema, ako neće da reaguju iz Brisela, reagovaćemo mi. Umećemo da zaštitimo i sebe i umećemo da zaštitimo i sve evropske vrednosti koje očigledno Evropa nije u stanju da zaštiti", rekao je Vučić.

Premijer je posebno osudio napade na novinare, bez obzira na čijoj teritoriji se to dogodilo. "Posebno osuđujem, bez obzira na to na čijoj teritoriji se dogodilo napade na novanare, naročito na novinare RTS, na Jovanu Djurović. U nekoj zemlji neko se diči novinarima koji sapliću očeve sa decom, a napada novinare koji rade svoj posao. To više govori o toj zemlji, nego o nama", zaključio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track