OPTUŽBE IZ CRNE GORE: Političari iz Srbije hteli da ubiju Mila Đukanovića?!
Foto: Dado Đilas

Crnogorski bezbednjaci tvrde da imaju dokaze

OPTUŽBE IZ CRNE GORE: Političari iz Srbije hteli da ubiju Mila Đukanovića?!

Politika -
Tužilaštvo Crne Gore vodi istragu o planu za atentat na premijera krajem 2007, koji je navodno naložio srpski državni vrh. Reč je o periodu druge vlade Vojislava Koštunice i kohabitacije njega i Borisa Tadića, koji je bio predsednik

BEOGRAD - Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore pokrenulo je istragu o organizovanju ubistva crnogorskog premijera Mila Ðukanovića krajem 2007. godine, koje je navodno planirao tadašnji državni vrh srpskih vlasti!Naime, prema pisanju crnogorskih medija, crnogorsko specijalno tužilaštvo proverava prijavu bivšeg službenika Agencije za nacionalnu bezbednost Vasilija Mijovića da je, po nalogu Andrije Jovićevića, tadašnjeg ministra policije, trebalo da organizuje likvidaciju Ðukanovića „za račun ljudi iz tadašnjeg državnog vrha Srbije“ (Srbiju je 2007. vodila druga Koštuničina vlada, kada su DSS i DS bili u koaliciji jer je Boris Tadić bio predsednik države).Milivoje Katnić, sadašnji specijalni državni tužilac u CG, potvrdio je da je postojao plan za ubistvo Ðukanovića.- Pokrenuli smo istragu u vezi sa postojanjem osnova sumnje da je izvršeno krivično delo terorizam u pokušaju, na štetu crnogorskog premijera Mila Ðukanovića - izjavio je Katnić za Dnevne novine. Inače, prijavu je pre nekoliko godina upravo podneo bezbednjak Mijović, dok, prema informacijama crnogorskih medija, tužilac Katnić lično radi na slučaju, koji je godinama bio u fioci.Na potezu Tužilaštvo- Katnić je nedavno obavio razgovor sa Mijovićem, u kojem je opisao ko je sve posredno i neposredno učestvovao u planiranju terorističkog akta, a pominje i basnoslovnu sumu, koja je trebalo da bude izdvojena za tu namenu - kažu izvori iz crnogorskog tužilaštva, dok Jovićević još uvek nije ispitan.U javnosti se upravo Jovićević pominje kao najozbiljniji kandidat za mesto novog lidera opozicionog Demokratskog fronta, posle odlaska Miodraga Lekića, koji je marta ove godine napustio tu političku grupaciju i formirao Demos.U kabinetu premijera Crne Gore Mila Ðukanovića nisu želeli da se javno izjašnjavaju na ovu temu, uz obrazloženje da je to pitanje za Tužilaštvo.Zoran Dragišić, dekan Fakulteta za bezbednost, ističe za Kurir da je reč o ozbiljnim optužbama na račun srpskih političara i da ne sme biti paušalnih tvrdnji, već isključivo jakih dokaza.

 Njihova vlast osumnjičena...  Vojislav Koštunica i Boris Tadić
Njihova vlast osumnjičena... Vojislav Koštunica i Boris Tadić

Dokazati optužbe- Ako se sumnje crnogorskog tužilaštva pokažu kao tačne, osumnjičeni moraju biti uhapšeni i procesuirani - kaže Dragišić.On ističe da odnosi Srbije i Crne Gore u svetlu novih informacija neće biti poremećeni, s obzirom na to da je reč o potpuno drugoj vladajućoj strukturi.- Druga vlada Vojislava Koštunice nema nikakve dodirne tačke sa sadašnjom, pa sigurno neće biti velikih potresa - rekao je Dragišić.

Sanda Rapković Ivić Foto: Marina Lopičić
Sanda Rapković Ivić Foto: Marina Lopičić

Sanda Rašković Ivić, DSSMILU PADA REJTINGPredsednica DSS Sanda Rašković Ivić, koja je nasledila Koštunicu na čelu stranke, kaže da je „potpuno je smešna optužba da je on ili bilo ko iz njegove vlade učestvovao u tome“. - Milu je izgleda rejting počeo ozbiljno da pada, pa je krenuo s bombastičnim temama - rekla je ona.

Miodrag Vuković Foto: Fonet
Miodrag Vuković Foto: Fonet

Miodrag Vuković, DPSTEŠKE GODINEFunkcioner Ðukanovićevog DPS Miodrag Vuković kaže da su tih godina svi bili suočeni sa neverovatnim neprijatnostima.- Mnogi su radili sve što je u njihovoj moći da osujete namere da Crna Gora ponovo uspostavi svoju državnost. Ne mogu da govorim o konkretnom slučaju, ali takvi i slični planovi bili su realnost od 2005. do 2008. godine - smatra Vuković.

Demokratski frontMEDIJSKA HARANGAOpozicioni Demokratski front ovu novu istragu tumači kao medijsku harangu na Andriju Jovićevića, bivšeg ministra policije i jednog od lidera nekadašnjeg Bloka za zajedničku državu Srbije i CG.- Akcija je pokrenuta odmah nakon što je javnost upoznata sa tim da je Jovićević bio jedan od najozbiljnijih kandidata za čelnu funkciju u DF pre dolaska Miodraga Lekića. Ne čudi nas režimska medijska haranga na Andriju Jovićevića.

ReagovanjaIzjave članova druge Koštuničine vlade, koja je navodno planirala likvidacijuDejan MihajlovNISMO UPLETENIPrvi put čujem za to. Mislim da je reč o glupostima, niko od nas, pa ni Vojislav Koštunica, nije bio upleten u to.Predrag BubaloNEOBAVEŠTENSada prvi put od vas čujem za tako nešto. Ne mogu ništa više da kažem jer ne znam. U inostranstvu sam.Milan MarkovićNIKAD ČUONikada nisam čuo za to. Odavno sam se povukao iz političkog života Srbije i ne želim time da se bavim.Aleksandar PopovićKOMUNISTIČKE METODE NAPADANJAMilo Ðukanović je komunista i to su metode po kojima se oni obučavanju. U tadašnjoj vladi, na sreću, takvih stvari nije bilo.Rasim LjajićISTRAŽITI SLUČAJPrvi put čujem za tako nešto. Ne verujem u tu priču. Ali ako postoji bilo kakav osnov ili sumnja, to treba istražiti.Dušan PetrovićZAPANJENPotpuno sam zapanjen vešću. Nikada nisam čuo ni nagoveštaj priče koju pominjete. Zaista ne znam šta da kažem.

ZA PRAVE GURMANE

KURIR NARODNI KUVAR: Top 7 jela sa paprikom

Ovog četvrtka Kurir vam poklanja magazin NARODNI KUVAR, zbirku isprobanih recepata i saveta vrhunskih kulinara.

U ovom broju donosimo vam top 7 jela sa paprikama koje morate da probate.

Pevačica Dragica Radosavljević Cakana čitaocima je predložila dva recepta koja rado pravi i ispričala veoma zanimljivu anegdotu koja joj se jednom prilikom desila dok je spremala supu.

Ne propustite NARODNI KUVAR - svakog četvrtka u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track