Najnovije vesti

FOTO SA OSMEHOM IZAŠAO IZ BOLNICE: Olivera Ivanovića dočekali sinčić i supruga
Foto: Tanjug

Zdravstveno se oseća dobro

FOTO SA OSMEHOM IZAŠAO IZ BOLNICE: Olivera Ivanovića dočekali sinčić i supruga

Politika
Ja sam apsolutno nepravedno proveo 20 meseci u zatvoru i još nije kraj, ovo je samo prva faza, nastavićemo da se borimo samo što je sada mnogo lakše, sa porodicom izgleda sve drugačije, rekao je lider Građanske inicijative SDP

KOSOVSKA MITROVICA - Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović napustio je danas mitrovičku bolnicu i započeo izdržavanje mere kućnog pritvora.

"Ja sam apsolutno nepravedno proveo 20 meseci u zatvoru i još nije kraj, ovo je samo prva faza, nastavićemo da se borimo samo što je sada mnogo lakše, sa porodicom izgleda sve drugačije", rekao je Ivanović pri izlasku iz bolnice.

Ivanović je iz bolnice, u kojoj je bio smešten od prošlog meseca nakon što je u pritvoru započeo višednevni štrajk glađu zahtevajući da mu se omogući odbrana sa slobode, izašao u pratnji supruge i sina.

“Prosto takav osećaj čovek nema jer ni u snu nisam sanjao da ću bilo kada biti blizu zatvora, a ne u zatvoru. Ovaj postupak je važan svim Srbima, ovo nije više moj postupak, mora biti važan i šire jer nepravdeno optuživanje i držanje u pritvoru to ne sme da bude pravilo", naglasio je Ivanović. Dodao je da pogotovo ne sme da bude pravilo jedne evropske misije koja je ovde došla da, kako je rekao, pokaže kako treba raditi.

Ivanović je izrazio nadu da će ovo biti poslednji slučaj tog tipa, istakavši da je suđenje njumu "u suštini bio etalon da bi se na tome razradio recept kako će se možda i nekim drugim Srbima suditi".

Ocenio je da je njegov slučaj privukao veliku medijsku pažnju i da je ubeđen da ovako nešto neće smeti da se ponovi. "Ono što je bitno, Srbi treba da misle da bi pred ovakvim sudovima morali da imaju osećaj apsolutne pravde, apsolutne sigurnosti u to. Do sada, ja ne mogu time da se pohvalim, ali što se tiče samog sudskog procesa nemam apsolutno primedbi, oni se drže strogo onoga što je propisano samo što jako dugo traje", rekao je Ivanović.Dokazivanje nevinosti nije pravilo, nego naprotiv, trebalo bi da bude dokazivanje krivice, smatra lider Građanske inicijative SDP.

U izjavi novinarima Ivanović je rekao da se zdravstveno oseća dobro, ali da ima još tegoba i da će morati da dolazi na kontrole, ali da je sad sve drugačije. "Hvala medijima puno, vi ste očuvali ovu temu, ovo je jako bitno, očuvali ste temu kao takvu, hvala vam", rekao je Ivanović na kraju pre nego što je ušao u policijsko vozilo koje ga je odvelo kući.

Suđenje Ivanoviću i još četvorici Srba biće nastavljeno za 15 dana u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici saslušanjem svedoka odbrane, nakon što je iskaze dalo 55 svedoka tužilaštva. Ivanoviću i penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću u petak je Euleksovo sudsko veće odredilo meru kućnog pritvora nakon 20 meseci provedenih u zatvoru.

Garancije da će Ivanović i Delibašić biti dostupni kosovskom pravosuđu bilo kog trenutka ako im se omogući odbrana sa slobode ranije je dala Vlada Srbije. Predstavnici sudskog veća, tužilaštva i odbrane optuženih Ivanovića i još četvorice Srba, danas su u Kosovskoj Mitrovici obišli lokacije na kojima su, prema tvrdnjama svedoka obrane, 3. februara 2000. godine ubijeni kosovski Albanci. Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da današnji izlazak na lice mesta može pomoći sudijama da dobiju sliku i vide kako ta mesta izgledaju.

Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima tokom 1999. i 2000. godine. Optužnicom su obuhvaćeni Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva. Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija Roksana Komša a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...