SRPSKA LISTA NE ŽELI JABLANOVIĆA: Zahtevamo hitno povlačenje sa svih funkcija
Foto: FoNet

Politički sukob

SRPSKA LISTA NE ŽELI JABLANOVIĆA: Zahtevamo hitno povlačenje sa svih funkcija

Politika -
Aleksandu Jablanoviću zameraju samovolju prilikom pregovora o formiranju koalicione vlade sa albanskim stranakama

BEOGRAD - Predstavnici Srpske liste uputili su danas zajednički proglas u kojem zahtevaju neodložno povlačenje Aleksandra Jablanovića sa svih funkcija u okviru Liste, jer se, kako se navodi, "svojim delovanjem moralno i profesionalno diskvalifikovao pa je njegovo angažovanje postalo pogubno po interese naroda". Proglas su potpisali sva tri predstavnika Srpske liste u kosovskoj vladi i devet od 10 gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

"Kao najistaknutiji politički predstavnici Srpske liste iz svih srpskih sredina na KiM, smatramo da samovoljno delovanje neodgovornih pojedinaca, podstaknuto ličnim, lukrativnim ili usko-stranačkim interesima nanosi veliku štetu interesima čitavog srpskog naroda", rečeno je u proglasu. Oni navode da Jablanoviću posebno zameraju samovoljno i neusaglašeno delovanje prilikom pregovora o formiranju koalicione vlade sa predstavnicima albanskih stranaka, "kada je pokušavajući da obezbedi sopstvenu funkciju i uticaj svesno ugrozio opstanak Srpske liste".

Navodi se da se Jablanović oglušio o ne samo o interese srpskog naroda na KiM, već i od jasnih preporuka Vlade Srbije o načinu vođenja razgovora i ciljevima čije ostvarivanje koalicionim sporazumom mora biti garantovano.

"Pregovarajući sa albanskim liderima bez konsultacija i koordinacije sa ostalim predstavnicima Srpske liste i Vlade Srbije, Jablanović je jasno demonstrirao da su mu lični i stranački interesi važniji od interesa naroda koji ga je birao. Takvo ponašanje smatramo neprihvatljivim i nedostojnim nekoga ko želi da zastupa interese Srba čiji je opstanak kontinuirano ugrožen na KIM" navedeno je u saopštenju.

Potpisinici zameraju Jablanoviću i netransparentno trošenje novca koji bi trebalo da bude namenjen političkoj borbi srpskog naroda za ostvarivanje osnovnih prava, a ne ličnom bogaćenju ma kog pojedinca.

"Smatramo da je Jablanović svojim delovanjem u poslednjih godinu dana sam sebe moralno i profesionalno diskvalifikovao u meri u kojoj njegovo dalje angažovanje u kapacitetu jednog od političkih lidera postaje pogubno po interese srpskog naroda i ugrožava dalju realizaciju ranije definisanih ciljeva Srpske liste", rečeno je u saopštenju.

U proglasu se navodi da su, imajući u vidu tešku situaciju i stepen ugroženosti političkih i ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u periodu nakon 1999. godine, politički predstavnici srpskog naroda uz podršku Srbije pristupili 2013. godine formiranju jedinstvene izborne liste.

"Cilj ovog objedinjavanja političkih kapaciteta svih srpskih političkih organizacija i viđenijih pojedinaca bio je, i do danas ostao, pre svega da se udruženim delovanjem efikasnije pristupi zaštiti vitalnih interesa srpskog naroda. Napori usmereni ka ovom cilju su rezultirali i ubedljivom pobedom Srpske liste na izborima za skupštinu u Prištini", rečeno je u saopštenju.

Dodaje se da, nažalost, na pragu uspostavljanja ZSO kao institucionalnog mehanizma koji bi trebalo da predstavlja poslednju liniju odbrane prava i interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, "sa žaljenjem moraju da konstatuju da ne pristupaju svi predstavnici sa pođednakom odgovornošću realizaciji ciljeva od kojih će u narednim godinama i decenijama u velikoj meri zavisiti opstanak srpskog naroda".

"Pitamo se da li je ovo otvoreno podrivanje funkcionisanja Srpske liste posledica neodgovorne ideje Jablanovića da inicira podele i zatim pokuša da formira sopstvenu poslaničku grupu uz pomoć Nenada Rašića ili je to samo posledica neobuzdane želje da se nametanjem svojih kadrovskih rešenja domogne što većeg broja funkcionerskih fotelja u cilju daljeg ličnog bogaćenja njega i uskog kruga ljudi koji su se oko njega okupili iz sličnih motiva" dodaje se u saopštenju.

"Šta god da je razlog za ovako neodgovorno ponašanje i šta god da je odgovor na ovo pitanje, smatramo da je neophodno da Jablanović neodložno odstupi sa svih funkcija u okviru Srpske liste", kažu potpisnici. Oni zaključuju da povlačenje Jablanovića ne bi trebalo da predstavlja početak novih podela među Srbima na KiM već bi trebalo da pruži novi impuls zajedništvu i udruženom delovanju ka zacrtanim ciljevima, a ujedno bi predstavljalo i opomenu i poziv na odgovorno obavljanje javnih funkcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja