VULIN: Srbija dobila pohvale EU zbog ponašanja prema izbeglicama
Foto: Fonet Aleksandar Levajkovic

Pohvale iz EU

VULIN: Srbija dobila pohvale EU zbog ponašanja prema izbeglicama

Politika -
Stav komesara Johanesa Hana je da je Srbija primer kako se treba ponašati prema migrantima, kaže ministar rada

BRISEL - Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Briselu da je Srbija dobila pohvale iz Evropske unije u vezi sa svojim ponašanjem u upravljanju migrantskom krizom.

"Stav komesara (Johanesa ) Hana, koji je ujedno i stav Evropske komisije je da je Srbija primer kako se, u humanitarnom ali i organizacionom smislu, treba ponašati prema migrantima", rekao je Vulin novinarima nakon razgovora sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju u sedištu EK.

Komesar Han je, putem svog tviter naloga, nakon razgovora sa Vulinom poručio da Srbija "zaslužuje puno poštovanje zbog ophođenja prema izbeglicama".

Vulin, koji je juče i danas vodio niz razgovora sa funkcionerima EU, je kazao da je to što je Srbija popisala oko 140.000 migranata koji su od početka krize ušli u zemlju, od ključne važnosti za buduće razgovore sa Briselom, između ostalog i iz bezbednosnih razloga.

"Nijedna zemlja nema takvu bazu podataka", rekao je Vulin i podvukao da Srbija zbog svega toga treba da bude nagrađena, a ne izložena sankcijama, kao što je hrvatsko zatvaranje granice sa Srbijom za teretna vozila.

On je kazao da je sa komesarom razgovarao o tome i da je Han obećao da će hitno stupiti u kontakt sa hrvatskom šeficom diplomatije Vesnom Pusić. Ministar je naveo da je sa Hanom, koji će u petak doputovati u Beograd, vodio razgovore o toj poseti, kao i da je bilo reči o finansijskoj pomoći EU za zbrinjavanje migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track