PROTESTNA NOTA BEOGRADA ZAGREBU: Hrvatska policija se ponaša kao da smo u vreme NDH!
Foto: Beta

Upućeno Ambasadi Hrvatske

PROTESTNA NOTA BEOGRADA ZAGREBU: Hrvatska policija se ponaša kao da smo u vreme NDH!

Politika -
Fizičko odvajanje nosilaca putnih isprava Srbije od drugih putnika, nisu zabeležene u civilizovanom svetu. Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se porediti samo sa merama preduzimanim u prošlosti, u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, napisalo je Ministarstvo spoljnih poslova

BEOGRAD - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je danas notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu u kojoj "najoštrije protestuje zbog mera zabrane ulaska u Hrvatsku, koje nadležni organi primenjuju prema nosiocima putnih isprava Srbije i vozilima srpskih registarskih oznaka na graničnim prelazima između Srbije i Hrvatske".

"Ovakve i slične mere policijskih organa Hrvatske, a posebno fizičko odvajanje nosilaca putnih isprava Srbije od drugih putnika, nisu zabeležene u civilizovanom svetu. Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se porediti samo sa merama preduzimanim u prošlosti, u vreme fašističke Nezavisne Države Hrvatske", navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U saopšenju se ističe da "Hrvatska preduzimanjem ovih mera grubo krši temeljne principe Evropske unije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i drugih međunarodnih organizacija čiji je član".

Vlada Srbije zahteva da se sa ovakvom praksom nadležnih organa Hrvatske odmah prekine, navodi se u protestnoj noti Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track