VUČIĆEV ŠAH-MAT MILANOVIĆU: Otvorena granica između Hrvatske i Srbije!

Odgovor Srbije u 21 sat

VUČIĆEV ŠAH-MAT MILANOVIĆU: Otvorena granica između Hrvatske i Srbije!

Politika -
Iz Srbije se sada može ući u Hrvatsku i kolima bez obzira na zemlju registracije. Vlada Aleksandra Vučića na potez državnog vrha Hrvatske odgovoriće na sednici koja će biti otvorena za medije

ŠID - Hrvatska je danas u 17 sati odblokirala granicu sa Srbijom i sva putnička i teretna vozila prolaze i sa srpskim tablicama, a odgovor Vlade Srbije i ukidanje kontramera se očekuje na sednici zakazanoj za 21 sat.

Granični prelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav saobraćaj bez ikakviuh ograničenja, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske. Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić je naveo da je smanjen pritisak izbeglica koje dolaze iz pravca Srbije.

18.29 - Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da ukidanje jednostrane i protivpravne odluke hrvatske vlade o blokadi granice sa Srbijom predstavlja veliki uspeh politike Vlade Srbije sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu i veliki poraz neodgovorne politike Vlade Hrvatske i njenog premijera Zorana Milanovića. "Građane i privrednike u regionu ovakav ishod može samo da raduje, jer je načelo slobode kretanja ljudi, robe i kapitala od ključnog značaja za ekonomski razvoj i stabilnost", ocenio je Dačić.

18.25 - Uprava carina Republike Srbije potvrdila je da su granični prelazi Batrovci i Šid odblokirani. Uprava carina Republike Srbije je potpuno spremna da intenzivira tempo aktivnosti, kako bi se nadomestio gubitak vremena nastao usled višednevnog zastoja u prometu robe. Kolona na graničnom prelazu Batrovci trenutno je duga oko 20 kilometara i u njoj je oko 700 kamiona, a od tog broja polovina su turski, 20 odsto bugarski, 20 odsto mešoviti, dok je oko 10 odsto srpskih teretnih vozila. Putnički saobraćaj se normalno odvija. Za poslednja 24 časa promet teretnih vozila na prelazima Sremska Rača i Mali Zvornik dodatno je pojačan, ali se očekuje da normalizacija funkcionisanja graničnog prelaza Batrovci direktno utiče na to da se situacija i na tim prelazima, u najkraćem roku, vrati u pređašnje stanje.

Foto: Uprava carina
Foto: Uprava carina

17.37 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je ponovo uspostavljanje saobraćaja na srpsko-hrvatskoj granici bez ograničenja iz Srbije ka Hrvatskoj velika pobeda za sve građane Srbije. On je dodao da je premijer Aleksandar Vučić zakazao sednicu vlade za večeras u 21 sat, te da očekuje da će se kao tačka dnevnog reda naći i ukidanje mera koje je Srbija donela kao odgovor na ekonomsku agresiju Hrvatske.

Foto: Vladimir Spasić
Foto: Vladimir Spasić

17.20 - Ekipa novinske agencije Tanjug prešla je prva, posle deblokade, preko graničnog prelaza Tovarnik sa vozilom beogradske registracije

"U 17 časova je izrvšena deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u Hrvatsku“, objasnio je ministar policije Ranko Ostojić.

On je naveo da je smanjen pritisak izbeglica koje dolaze iz pravca Srbije, te da je do sada u Hrvatskuušlo 60.000 ljudi, a jutros je ta brojka bila 58.000.

Foto TANJUG/ Tanja Valič
Foto TANJUG/ Tanja Valič

17.08 - Izbeglice iz Sirije i ostalih zemalja Bliskog istoka, koje su danima bile privremeno smeštene na ničijoj zemlji između graničnih prelaza Šid i Tovarnik, prešle su danas u Hrvatsku. Pripadnici hrvatske granične policije kažu da je jedan deo izbeglica u toku dana prebačen na teritoriju Hrvatske, ka granici sa Mađarskom, a drugi deo na železničku stanicu u Tovarnik. Lokacija oko pravoslavnog groblja, gde se nalazi oko petnaestak praznih šatora, zatrpana je gomilom smeća i stvari koje su ostavile izbeglice. To mesto trenutno čiste ekipe javno-komunalnih preduzeća iz Šida.

Prethodno je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han u Beogradu apelovao na hrvatske vlasti da otvore granicu.

Hrvatski premijer Zoran Milanovic je rekao da sa saradnicima intenzivno razgovara o tome da danas ili sutra ukine mere na granici sa Srbijom, a srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio da "onog trenutka kada Hrvatska odustane od protivzakonitih mera, sve stvari vracamo u predašnje stranje".

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track