MILANOVIĆ: Neću da pričam s Vučićem  VUČIĆ: Ja mogu i s crnim đavolom
Foto: Reuters, Zorana Jevtić

Opet bije po Srbiji

MILANOVIĆ: Neću da pričam s Vučićem VUČIĆ: Ja mogu i s crnim đavolom

Politika -
Šef vlade Hrvatske potkačio i predsednika Srbije Tomislava Nikolića upitavši ko je uopšte on

BEOGRAD - Zoran Milanović, hrvatski premijer, nastavio je sa zapaljivim izjavama upućenim Srbiji! Rekao je da uopšte više ne želi da razgovara s premijerom Aleksandrom Vučićem, a potkačio je i predsednika Tomislava Nikolića upitavši ko je uopšte on.Ove uvrede usledile su nakon što su Milanovića upitali da li je Srbija počela da usmerava izbeglice i na granični prelaz Horgoš, na šta je on odgovorio da nije.Šoping po Njujorku- Videli ste i sami koje su to teze. Dođe mi da kažem da svoje protivnike i oponente nosim kao ordenje na odelu, da se vidi koji su. Možda je to dobro. I u Hrvatskoj i u inostranstvu istočno od Hrvatske. S Vučićem više uopšte neću razgovarati - rekao je Milanović i nastavio s kritikama:- Vidite da imate posla s državom koja bi to mogla biti, ali vlast koja je vodi ne želi. Dakle, ne govore istinu, ne drže se dogovora.Njemu je očigledno trn u oku i prekjučerašnji susret Nikolića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, te je napao i njih dvoje:- Meni je žao što predsednica nije razgovarala više s pravim zapadnim liderima, nego, nažalost, samo s Tomislavom Nikolićem. Ali na njoj je da se o tome očituje, ne na meni. Ja ne idem u šoping po Njujorku, a ko je uopšte Nikolić.NeumesnoIz Beograda mu, međutim, nije uzvraćeno uvredama. Premijer Vučić je na to odgovorio da je Srbija uvek spremna na razgovore zarad regionalne stabilnosti i prijateljskih odnosa među narodima i državama:- Lično bih razgovarao i s crnim đavolom ako je to korisno za Srbiju i regionalnu stabilnost. Možda i nije loše da se vidi razlika o tom pitanju.Neprihvatljive su i nedopustive, kako je dodao, uvrede na Nikolićev račun.- Nedopustivo je da neko vređa predsednika i institucije Srbije govoreći da ne zna ko su ti ljudi i koji posao obavljaju. To mnogo više govori o onome ko ih je izgovorio nego o onima na koje se te reči odnose - zaključio je Vučić.Analizirajući šta se krije iza ovako zapaljivih izjava, Đorđe Vukadinović, politički analitičar, kaže da hrvatski premijer na krilima antisrpske politike vodi izbornu kampanju.- On se nada da će ova izjava, kao i sve njegove prethodne, malo pomoći u dizanju rejtinga. Problem je što nakon ovih izjava i izbora ostaje trovanje - kaže Vukadinović.I Žarko Puhovski, politički analitičar iz Zagreba, kaže da Milanović zbog izborne kampanje šteti odnosima Beograda i Zagreba.- Upitati ko je predsednik neke države je naprosto nekorektno, šta god ko o Nikoliću mislio. Paradoks je to što sve te vatrene izjave Milanoviću neće koristiti u Hrvatskoj, a oštetiće odnose dovoljno neugodno da će morati da se popravljaju nekoliko meseci - zaključio je Puhovski.

MILANOVIĆ NE ZNA GDE UDARA:- Priča o ulasku migranata na dubrovačko primorje je podvala onih koji šire paniku u Hrvatskoj. A moja poruka, pre svega UNHCR, koji ipak vodi te ljude, jeste da to ne rade. To je duži put, preko više granica, lošijeg terena, a na kraju Hrvatska ima pravo i da zatvori tu granicu. Nemojte nas dovoditi u takvu situaciju, naročito kad vam kažemo da su vrata otvorena gore.- Grčka ne radi apsolutno ništa, a članica je šengena. U takvom šengenu, kako sada funkcioniše, za Hrvatsku je rizik biti. To je za nas riskantno, a ja neću Hrvate izvrgavati tom riziku dok se stvari ne raščiste.- Lokalni HDZ-ovci i njihov predsednik stranke zemlju žele uvući u nered, hteli bi da se to dogodi-Tomislav Karamarko bezobrazno hrvatsku javnost sve vreme tretira kao ljude koji ništa ne razumeju. Program HDZ je dolina suza, bolni rezovi, i to je jedna žicoljubna koalicija, kao što vidimo

Reagovanja, POLITIČARI O NOVOJ MILANOVIĆEVOJ PROVOKACIJINebojša Stefanović, SNS Izgubio kompasMilanović je očigledno izgubio kompas i odavno je prestao da se ponaša kao premijer. Mi na uvrede svakako nećemo odgovarati uvredama. Jasno je da onaj koji gubi ima pravo da se ljuti, ali funkcija premijera jedne zemlje suviše je odgovorna da bi sebi dopustio takvo ponašanje.Aleksandar Antić, SPS KAFANSKE DOSETKEMilanović je svojim samo za njega duhovitim izjavama, koje su za pristojan svet na nivou kafanskih dosetki, za nekoliko dana uspeo da poljulja odnose dve zemlje koji su godinama s mukom građeni. Primitivnim uvredama na račun Srbije i premijera Vučića ozbiljno urušava regionalne odnose.Aleksandar Vulin, PS MALI POLITIČARSvoje želje neka ostavi za sebe i svoju porodicu. U interesu je njegovog naroda, kao i srpskog, da predstavnici naših država uvek razgovaraju. S ljudima koji se ponašaju kao Milanović niko i ne želi da razgovara. Gospodin Milanović je pokazao da je mali političar i da nikada neće postati veliki državnik.Bojan Pajtić, DS MORAJU DA RAZGOVARAJUPolitičari imaju obavezu da razgovaraju, bez obzira na neslaganje. Ovo kažem i bez obzira na to što Vlada Srbije koji vodi premijer Aleksandar Vučić već tri godine ne želi da se u interesu svih građana Srbije sastane sa vladom sopstvene pokrajine Vojvodine.

Izazvali pometnjuSRPSKI I MAĐARSKI VOJNI BRODOVI PROŠLI KOD ILOKADunavom su juče pre podne kod Iloka prošla tri vojna broda, dva mađarska i jedan srpski. U vukovarskoj Lučkoj kapetaniji rekli su da je reč o ranije dogovorenom i odobrenom prolasku vezanom uz zajedničku vežbu. U Lučkoj kapetaniji su podsetili da su najavili da srpska flota planira plovidbu 13. do 15. septembra i od 26. do 29. septembra, od Apatina do Bačke Palanke, kako bi prihvatili i ispratili dva broda iz sastava oružanih snaga Mađarske, koji će učestvovati u zajedničkoj vežbi s pripadnicima vojske Srbije. Takođe, tada su ostala plovila upozorena da, kada naiđu na te brodove, uspore i plovidbu prilagode uslovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track