I POVERENIK SE ZBUNIO: Niko nije prvo otvorio poglavlja 23 i 24
Foto: Zorana Jevtić

Rana faza pregovora

I POVERENIK SE ZBUNIO: Niko nije prvo otvorio poglavlja 23 i 24

Politika -
Poverenik se malo zbunio ili ne poznaje evropsku praksu ili je u pitanju politizacija pitanja koje je veoma važno. Nijedna zemlja nije počela pregovore otvaranjem poglavlja 23 i 24, rekla je Joksimovićeva

BEOGRAD - Srbija će u ranoj fazi pregovora, verovatno početkom sledeće godine, otvoriti poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, navodeći da veruje da su se stekli uslovi da do kraja godine budu otvorena poglavlja 35 i 32.

Joksimović je rekla da nisu tačni navodi poverenika za informacije Rodoljuba Šabića da su sve zemlje počele pregovore otvaranjem poglavlja 23 i 24, ističući da pregovarački okvir predviđa da se politička poglavlja otvaraju u ranoj fazi, ali da to ne znači da nužno moraju da budu prva.

"Poverenik se malo zbunio ili ne poznaje evropsku praksu ili je u pitanju politizacija pitanja koje je veoma važno. Nijedna zemlja nije počela pregovore otvaranjem poglavlja 23 i 24", rekla je Joksimović, navodeći da ni Hrvatska ni Crna Gora nisu otvorile ta poglavlja kao prva.

Ona je dodala da je posebno čudi to što takva dezinformacija dolazi od institucije poverenika, koji ima mogućnost pristupa svim informacijama od javnog značaja. "Naravno, nije dužan da zna sve o pregovaračkoj praksi i evropskim dokumentima, ali zato su tu sve institucije koje se bave evrointegracijama - Kancelarija za evropske integracije, pregovarački tim koji smo kompletirali, kao i ministar zadužen za evropske integracije", rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, za Srbiju je odlično da počne sa otvaranjem jednog od političkih poglavlja - Poglavljem 35, koje se tiče implementacije Briselskog sporazuma, na čemu su insistirale neke zemlje, kao i otvaranjem poglavlja 32, koje je značajno za dalje uspešno upravljanje javnim finansijama i kao podrška borbi protiv korupcije. "Zbog sporazuma koji su postignuti u Briselu, očekujemo pozitivan izveštaj sa skrininga za Poglavlje 35 i verujem da ćemo moći da ga otvorimo do kraja godine, a onda ćemo u ranoj fazi otvoriti i poglavlja 23 i 24, u razmaku od dva ili tri meseca", rekla je Joksimović.

Objasnila je da se poglavlja 23 i 24 otvaraju među prvima, jer je na osnovu iskustava iz prethodnih krugova proširenja zaključeno da zahtevaju dosta vremena za usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom, s obzirom da se odnose na sistemske stvari u državi, između ostalog na pravosuđe, borbu protiv korupcije, položaj manjina... Međutim, ta poglavlja ne moraju biti otvorena prva, istakla je Joksimović i kao primer je navela zemlje u okruženju - Hrvatsku i Crnu Goru. Hrvatska je počela s poglavljima 25 i 26, u kojima su nauka i istraživanje i kultura i obrazovanje, a i Crna Gora je prvo otvorila i zatvorila poglavlja 25 i 26, koja nemaju puno usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, a onda su išli na 23 i 24, rekla je Joksimović.

Ministarka je navela da su pregovori "živa stvar" i da se kriterijumi stalno menjaju, čak i pooštravaju u odnosu na prethodne procese proširenja. "Srbija je već imala neke formirane instutucije, na primer Zaštitnika građana ili Agenciju za borbu protiv korupcije, koje su neke države kandidati imali kao uslov za zatvaranje poglavlja", rekla je Joksimović.

Podsetivši da je EK dala pozitivno mišljenje na Akcioni plan za Poglavlje 23, Joksimović je rekla da je priprema akcionih planova za poglavlja 23 i 24 bila inkluzivan i transparetnan proces u kojem je učestvovalo više od 60 različitih institucija, organizacija civilnog društva, te da je i poverenik imao svoje komentare koji su bili analizirani i relevantni. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Ssabić ocenio je juče da je samo po sebi indikativno što Srbija sa EU neće otvoriti prvo poglavlja 23 i 24, te da su sve zemlje u pregovore ulazile otvarajući ta poglavlja i završavali sa njima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track