Tadić: Potrebna briga i o starijima

Tadić: Potrebna briga i o starijima

Politika -
Evropski kontinent će se suočavati sa jednim izazovom, a to je produženi životni vek na jedan dobar i uspešan način. Mnoge naučne institucije danas veoma mnogo ulažu u povećanje kvaliteta života i u poznijem dobu, iznad 80 godina", rekao je Tadić

RUMA - Predsednički kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić obišao je danas Gerontološki centar "Srem" u Rumi gde je istakao da se mora voditi briga i o starijim sunarodnicima.

"Evropski kontinent će se suočavati sa jednim izazovom, a to je produženi životni vek na jedan dobar i uspešan način. Mnoge naučne institucije danas veoma mnogo ulažu u povećanje kvaliteta života i u poznijem dobu, iznad 80 godina", rekao je Tadić u izjavi novinarima.

On je zahvalio upravi Centra na načinu na koji su osmislili život za starije sugrađane razvijajući kreativnost, podižuću dobru energiju i optimizam, što je, kako je dodao, nama svima u Srbiji potrebno nezavisno od životnog doba.

On je izrazio zadovoljstvo što u Rumi, koju je nazvao divnim sremskim gradom, postoji ovakav centar, koji promoviše kulturu očuvanja dobre životne energije kroz svako životno doba.

Tadić je ukazao da razume potrebe "malo starijih od nas", jer su i njegovi roditelji u tim godinama.

"Sve nas čeka to životno doba i zbog toga moramo da brinemo kako svoje dane provode naši sugrađani, sunarodnici nezavisno od toga koliko godina imaju. Moramo da mislimo o mladima, srednovečnima, ali i o malo starijima", poručio je Tadić.

Direktorka Centra, koji zbrinjava 285 korisnika, Marija Stanojičić podsetila je da se ova ustanova razlikuje od ostalih ove vrste, jer je život u toj ustanovi sasvim drugačiji.

"Život u trećem životnom dobu može biti kvalitetan,sadržajan i lep", naglasila je ona dodajući da tako može biti svuda, i na svakom mestu, i ne samo u instituciji, već i u okviru lokalne samouprave.

Stanojičić je upoznala Tadića sa aktivnostima korisnika Centra, koji, kako je navela, imaju radno-okupacionu terapiju, bave se crtanjem, recitovanjem, horskim pevanjem, ali i informatikom i učenjem stranih jezika.

Korisnici Centra u Rumi prikazali su Tadiću svoje rukotvorine, i izveli kratak kulturno-umetnički program zahvalivši mu se na poseti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track