Najnovije vesti

ČEPURIN: Rusiji potrebni snažna Srbija i Srbijagas
Foto: Beta

Nove mogućnosti za saradnju

ČEPURIN: Rusiji potrebni snažna Srbija i Srbijagas

Politika
Ambasador Rusije je rekao da su u svetu u toku velike promene i da je potrebno obnoviti dijalog između istoka i zapada kako bi se zajedno suprotstaviti globalnim pretnjama.

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je Srbijagas pouzdan partner Gasproma i izrazio očekivanje da će Rusija u narednom periodu unaprediti saradnju sa srpskom gasnom kompanijom i pokrenuti nove projekte.

"Rusiji je potrebna snažna Srbija, kao i snažni Srbijagas koji stoji uspravno", kazao je Čepurin čestitajući Srbijagasu 10.godišnjicu postojanja. Ruski ambasador je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti ostvarene nove mogućnosti za saradnju u toj oblasti, dodajući da je prethodnih 10 godina uspešnog rada Srbijagasa dobar osnov za budućnost.

Čepurin je rekao da je saradnja Srbije i Rusije u gasnom sektoru zasnovana na uzajamnoj koristi, precizirajući da Rusija godišnje isporučuje Srbiji 1,5 milijardi kubnih gasa.

Prema njegovim rečima, Gasprom je u 2014. isporučio Evropi ukupno 146 milijardi kubnih metara gasa i da je potrošnja gasa u Evropi povećana i da se očekuje da će Gasprom u 2015. ukupno isporučiti Evropi 160 milijardi kubnih metara tog energenta. On je dodao da se Rusija zalaže da se uzimaju u obzir interesi Srbije po pitanju snabdevanja gasom, kao i da je Rusija više puta htela da gasovod Južni tok prođe kroz Srbiju.

Čepurin je rekao da su u svetu u toku velike promene i da je potrebno obnoviti dijalog između istoka i zapada kako bi se zajedno suprotstaviti globalnim pretnjama. Kada je reč o energetici, ruski ambasador je poručio da tu nema granica i "da i Rusi, Srbi, Nemci, Englezi imaju zajedničke interese u oblasti energetike i gasa".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...