SKUPŠTINA SRBIJE: Laslo Varga ostaje bez mesta u odborima
Foto: Nebojša Mandić

Savez vojvođanskih Mađara

SKUPŠTINA SRBIJE: Laslo Varga ostaje bez mesta u odborima

Politika -
Odluka je doneta zbog nedostatka komunikacije unutar poslaničke grupe, što je ocenjeno kao problem koji nije mogao da bude premošćen na prvom zajedničom sastanku grupe nakon tri meseca, kaže Balint Pastor

SUBOTICA - Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor i Elvira Kovač preuzeće mesta Lasla Varge u odborima parlamenta, iako će Varga i dalje formalno biti deo poslaničke grupe ove manjinske partije.

Pastor je za “Mađar so” rekao da je ovakva odluka doneta zbog nedostatka komunikacije unutar poslaničke grupe, što je ocenio kao problem koji nije mogao da bude premošćen na prvom zajedničom sastanku grupe nakon tri meseca.

“Proteklih godina se na polju evropskih integracija aktivnost odvijala unutar parlamenta i van njega, tako da smo stavove usaglasili, dogovorili, a nakon toga smo te stavove predstavljali i u Beogradu, Briselu, Stazburu i Budimpešti. Prema mom mišljenju, to nije moguće ukoliko tri meseca nema dijaloga između Lasla Varge i ostalih članova frakcije”, rekao je Pastor.

Zbog toga je odlučeno da na Vargino mesto u odboru za nadgledanje ostvarivanja sporazuma o priključenju Evropske Unije dođe Elvira Kovač, zamenik predsednika odbora za integracije, takođe, će biti Kovač umesto Varge, a u pravosuđu, lokalnu samoupravu i državnu upravu na Vargino mesto će doći Balint Pastor. Od utorka, Elvira Kovač je na mestu potpredsednika parlamentarne grupe.

Prema oceni Lasla Varge, donete odluke su poslednja stanica u lancu političkih odluka kojoj su prethodile odluke unutar stranke. SVM, po njegovom mišljenju, želi da učestvuje u donošenju odluka vezanih za pitanja integracije, ali ne na način da bude aktivni deo te politike.

Činjenica da su me nakon osam godina opozvali iz odbora za integracije, za mene samo potvrđuje ovu poruku”, rekao je Varga za "Mađar so". Laslo Varga nije više deo SVM-a od kako je došlo do neslaganja između njega i rukovodstva stranke. Zajedno sa bivšim predsednikom Mađarskog nacionalnog saveta Tamašom Korhecom i drugim viđenijim pripadnicima ove zajednice jedan je od osnivača Mađarskog pokreta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track