Austrijski vojnici stižu u petak na Kosmet

Austrijski vojnici stižu u petak na Kosmet

Politika -
Kontingent će se sastojati od 125 vojnika, koji treba da podrže Kfor, a njihova misija počinje 1. maja

BEČ - Prva grupa austrijskih vojnika iz Operativnih rezervnih snaga (ORF), koje je Kfor tražio kao pojačanje pred srpske izbore na Kosovu iz straha od mogućeg rasta tenzija, biće sutra premeštena na Kosovo.

Ministarstvo odbrane Austrije potvrdilo je da će prethodnica ukupno 125 austrijskih vojnika, kako je planirano, na Kosovo poleteti u petak.

"Ukupno će kontingent sastojati od 125 austrijskih vojnika, koji treba da podrže Kfor", rekao je portparol Ministarstva Mihael Bauer u izjavi APA.

Početak misije je 1.maj, a dodatna jedinica ostaće na Kosovo najduže osam nedelja. Dužina ostanka na Kosovu će se odrediti na osnovu bezbednosne situacije, naglasio je on.

Komandant Kfora, nemački general Erhard Drevs, kako ističe APA, zatražio je pojačanje kako bi za vreme trajanja izbora u Srbiji na severu Kosova mogao da se brine o miru.

Dodatne snage iz bataljona ORF čine nemački i austrijski vojnici, koji treba da ojačaju oko 6.200 stalno stacioniranih vojnika iz 29 država sveta.

Sa više od 1.200 vojnika Nemačka ima najveći kontingent pri Kforu, a Austrija sa više od 400 najveći kontingent od zemalja koje nisu članice NATO.

Austrijski vojnici iz bataljona ORF već jednom su pojačali Kfor povodom tenzija nastalih tokom leta nakon akcije specijalnih jedinica kosovske policije Rosu na severu Kosova.

U okršaju na barikadi u Jagnjenici 11 austrijskih vojnika iz ORF-a je povređeno, zbog čega su vraćeni u zemlju.

Pripadnici austrijske vojske iz ORF-a početkom ovog meseca vratili su se u Austriju, i sada, nakon više incidenata na Kosovu, Kfor je ponovo zatražio njihovu pomoć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track