Vučić prvi potvrdio dolazak u Srebrenicu 11. novembra
Foto: Dado Đilas

Investiciono-razvojna konferencija

Vučić prvi potvrdio dolazak u Srebrenicu 11. novembra

Politika -
Srebrenica graniči sa Srbijom, mi ne možemo funkcionisati i živeti ako nemamo otvorene ekonomske prilike prema Srbiji, kazao je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković

SARAJEVO - Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić prvi potvrdno odgovorio na poziv da učestvuje na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, koja će se održati 11. novembra.

"Srebrenica graniči sa Srbijom, mi ne možemo funkcionisati i živeti ako nemamo otvorene ekonomske prilike prema Srbiji", kazao je Duraković za sarajevski portal Klix.ba.

Duraković je naveo da je poziv na Investiciono-razvojnu konferenciju upućen Predsedništvu BiH, premijerima i predsednicima entiteta, predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću, kao i predsednicima Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, Slovenije Borutu Pahoru i Crne Gore Filipu Vujanoviću, odnosno svima koji su prisustvovali komemoraciji u Srebrenici 11. jula.

"Želimo da oni dođu na ovu konferenciju u nekom drugom svetlu i da pričamo u pozitivnom smislu i prezentujemo naše resurse, mogućnosti i potencijale budućih ulaganja što bez ovih zemalja neće biti moguće", naveo je Duraković. Po njegovim rečima, prvi put je napravljena investiciono-razvojna konferencija, a ne donatorska konferencija, na kojoj će biti predstavljenii određeni projekti s ciljem ekonomskog razvoja i otvaranja radnih mesta. "Biće tu nekoliko infrastrukturnih projekata koji su preduslov za razvoj ekonomije", dodao je Duraković.

On je ocenio da BiH i Srbija imaju "tešku prošlost i dosta zla koje se dogodilo između dve zemlje", ali i da je bilo i pokušaja da se krene putem iskrenog pomirenja. "Pozvaćemo da se u Srebrenici konačno pored reči podrške i učini nešto konkretno", kazao je Duraković. On je još rekao da je sama poseta Srebrenici, između ostalog simoblična, jer se njome šalje jasna poruka da države moraju sarađivati posebno u ekonomskom smislu. "Treba svi da se uključmo i pošaljemo poruku da smo spremni koračati napred uprkos istoriji", zaključio je Duraković. Načelnik Srebrenice je poručio da je bezbednost zvanica "u rukama policijskih agencija, a ne organizatora"”, dodavši da sumnja da će ovoga puta biti incidenata.

Predsednica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić izjavila je da poseta srpskog premijera Aleksandra Vućića "ne predstavlja ništa državi BiH, ali predstavlja narodima koji su bolesni od nacionalizma". "Izgleda da je Vučić konačno shvatio da se u Srebrenici desio genocid. Imao je priliku da upozna žrtve genocida i da vidi da su to dostojanstvene osobe", kazala je ona za Klix.ba Po njenim rečima, važno je da bošnjačka deca u BiH i srpska deca u Srbiji "znaju pravu istinu i da nekako smognu snage i steknu poverenje jedni u druge".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track