DEVENPORT: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine uslov za ulaz u EU
Foto: Nebojsa Mandic

Traže svih 35 poglavlja

DEVENPORT: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine uslov za ulaz u EU

Politika -
Jedinstvan stav 28 zemalja članica jeste da mora da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kazao je Majkl Devenport u debati "EU i Srbija - koji su naši uslovi

BEOGRAD - Normalizacija odnosa Beograda i Prištine uslov je za članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU), izjavio je danas šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport. "Činjenica je da nijedna zemlja ne može u EU bez ispunjavanja svih kriterijuma, svih 35 poglavlja u slučaju Srbije. Jedinstvan stav 28 zemalja članica jeste da mora da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine", kazao je Devenport u debati "EU i Srbija - koji su naši uslovi", upitan da li je priznavanje nezavisnosti Kosova uslov za članstvo Srbije u EU.

Funkcioner Demokratske stranke Zoran Lutovac kazao je da je Srbija pored uobičajenih kriterijuma za ulazak u EU imala i poglavlja koji su postavljena u konkretnom slučaju, poput Kosova, ali da su političke elite "to prenaglašavale da bi opravdale svoju neuspešnu politiku".

"Vladajuće elite se izvlače na to da EU njima traži više, da ih uslovljava. Govore o EU, ne kao o zajedničkim vrednostima, već o mestu gde bi trebalo da idemo iz pragmatičnih razloga", kazao je Lutovac i dodao da se nada skorom otvaranju poglavlja, jer će onda ona morati da se zaista i implementiraju.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kazala je da su netačne "sve teze o tome da se postavljaju novi uslovi" i da je EU građena kao pravni okvir koji je potreban svim građanima Srbije. Upitan da li Srbija treba da uđe u EU, sociolog Jovo Bakić rekao je da će tu opciju podržavati sve "dok se EU ne fašizuje" i podsetio da desničarske stranke poput Nacionalnog fronta u Francuskoj i Zlatne zore u Grčkoj rastu. On je ocenio i da je EU pogazila sopstvene vrednosti, naročito kada je reč o izbeglicama, ili kada je postupila protivno odluci Ustavnog suda Grčke koji je kao neustavno ocenio smanjenje penzija.

Govoreći o mogućnosti da se prva poglavlja u pregovorima Srbije i EU otvore do kraja godine, Devenport je kazao da je Evropska komisija već dala saglasnost na poglavlje 32, o finansijskoj politici, i otvaranje poglavlja 35, o Kosovu, i dodao da misli da će naredna tema biti otvaranje poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava. "Očekujemo odluku Vlade Srbije o usvajanju akcionih planova za ova poglavlja", rekao je Devenport.

Govoreći o narednom izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, Devenport je kazao da će pozitivnih ocena biti tamo gde je to opravdano i da će biti više konkretnih uputstava za konkretne akcije, naročito u oblasti pravosuđa. On je, upitan o izveštavanju medija u toku izborne kampanje, ali i za vreme izbora kazao da je EU na prošlim izborima izrazila zabrinutost, pre svega po pitanju izveštavanja medija.

Lutovac je ocenio da će povod za vanredne izbore biti to što je rejting Srpske napredne stranke dostigao maksimum, zbog raskola unutar SNS-a i to što pred zasebne lokalne izbore SNS nema kvalitetan kadar na lokalu, a da u Srbiji ne postoje uslovi za fer izbore i podjednak pristup u medijima. "Ne postoje uslovi, svi znaju da ne postoje", kazao je Lutovac.

Sonja Biserko ocenila je da opozicija nije ponudila ništa novo i drugačije od aktuelne vlasti, a da sadašnja vlast vlada kao u jednopartijskom sistemu, "a vladajuća partija se drži samo na rejtingu Aleksandra Vučića i već su javno vidljive podele".

Bakić je ocenio da u Srbiji ne postoje uslovi za jednaku zastupljenost svih stranaka u medijima, da naročito tu mogućnost nema opozicija i da "svako ko živi u ovoj zemlji to zna". Upitan šta misli o navodima da građani Srbije žive u strahu, Devenport je upitao "Koga je strah" i dodao da se on ni jednog političara u Srbiji plaši. "Ja se ne bojim nijednog vašeg političara, ali to bi bilo malo čudno", kazao je Devenport, upitan da li se on bojao kada je premijer Srbije vikao na njihovoj zajedničkoj konferenciji o slobodi medija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track