VEĆINA U SKUPŠTINI SRBIJE: Verujemo u Vučića, naći će on rešenje
Foto: Nebojša Mandić

Posle sinoćnih razgovora u Briselu

VEĆINA U SKUPŠTINI SRBIJE: Verujemo u Vučića, naći će on rešenje

Politika -
Ne znam šta više treba da uradimo da bi prihvatili Srbiju u članstvo EU, ako nas ne žele, a to od njih zavisi, neka to kažu. Na ovakav način neko da nas ponižava nema nikakvog smisla, poručio je poslanik SNS Vladimir Đukanović

BEOGRAD - Poslanici vladajuće većine uvereni su da će premijer Aleksandar Vučić uspeti da pronađe rešenje kada je u pitanju amandman na predlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35, dok iz tabora opozicije danas poručuju da je odavno poznato da je priznanje nezavisnosti Kosova uslov za evrontegracije Srbije.

Vest iz Brisela da je Nemačka podnela amandman kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da direktno ili indirektno priznamo nezavisnost Kosova za poslanika SNS Vladimira Đukanovića ne uliva preterani optimizam.

On je novinarima u parlamentu rekao da ne razume tu vrstu ucenjivanja Srbije, koja je uradila sve što se od nje tražilo u dosadašnjem toku briselskog dijaloga.

"Ne znam šta više treba da uradimo da bi prihvatili Srbiju u članstvo EU, ako nas ne žele, a to od njih zavisi, neka to kažu. Na ovakav način neko da nas ponižava nema nikakvog smisla", poručio je Đukanović.Poslanik SNS veruje da će Vučić uspeti u nekim neposrednim kontaktima da pronađe rešenje i izlaz iz ćorsokaka i da nikome nije u interesu da ucenjuje jednu državu i postavlja joj uslove koji nikom nisu postavljani prilikom ulaska u EU.

"Verujem u neko rešenje, ali iskren da budem, priličan sam pesimista", naveo je Đukanović, dok je šef poslanika SPS Đorđe Milićević poručio da niko ne može Srbiju uslovljavati bilo čime i da je to nekorektno.Milićević navodi da je Srbija ispunila sve zadatke, da je pokazala da otvorena pitanja želi da rešava u dijalogu i da želi da implementira sva dogovorena rešenja.

"Poglavlje 35 ne može da bude zamena za dijalog. Ovo je teška situacija i ubeđen sam da će premijer Vučić i Vlada Srbije na odgovoran način sagledati situaciju i doneti odluke u interesu naroda i nacionalnih i državnih interesa", poručio je Milićević, navodeći da je pozicija Srbije od početka dijaloga bila jasna, a to je da želi razgovor, ali u statusno neutralnom okviru.

Opozicija poručuje da je od početka jasno da je priznanje Kosova uslov za evrointegracije Srbije, a šef poslanika DS Borislav Stefanović poziva Vladu Srbije na široku diplomatsku akciju, ali i da sama napravi svoj predlog bilateralnog sporazuma sa Kosovom, ne čekajući na dodatne ultimatume.

Stefanović je mišljenja da bi najgore u ovoj situaciji bilo okretati leđa evropskim integracijama i da Vučić, ako hladne glave razmisli, ne treba to da radi, već da pokrene diplomatsku aktivnost i napravi naš predlog sporazuma.Ukazuje da još ništa nije gotovo, budući da je u pitanju nacrt platforme za to pregovaračko poglavlje.

"Teški uslovi su pred Srbijom, to nije iznenađenje, zna se koji su uslovi, čak i u Briselskom sporazumu piše da nećemo blokirati Kosovo na putu evropskih integracija", rekao je Stefanović, koji smatra da je Vlada Srbije zakasnila sa reakcijom.

Zoran Živković iz Nove stranke kaže da je očigledno da se u Briselu dogodilo ono što je svakom ko se bavi politikom jasno - da je nezavisnost Kosova od početka bio uslov za evropske integracije Srbije. "To nije dobro... Pregovori u Briselu su pregovori o nezavisnosti Kosova i tu promene nema, osim ratom", rekao je Živković.

Za poslanika SDS Aleksandra Senića suština je što je Briselski sporazum loše ispregovaran, pa je sve što se sada dešava samo rezultat onoga što je dogovoreno pre dve godine. "Sve što EK traži proističe iz Briselskog sporazuma, gde se Srbija obavezala da neće sprečavati evorpske integracije Kosova. Evropskim integracijama mogu da pristupe samo članice UN, samim tim što je Srbija pristala na ovu odredbu sporazuma, Srbija je prema tumačenju EK i ostalih institucija pristala na to da Kosovo ima stolicu u UN", rekao je Senić.

To, prema njegovom mišljenju, ne znači da Srbija de fakto mora da prizna nezavisnost, ali je Vlada Srbije pristala na Briselski sporazum. On je dodao da je amandmane na to poglavlje dobio još pre mesec dana i da ne vidi otkuda toliko iznenađenje kod Vlade Srbije, samim tim i što je stav Nemačke odavno poznat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track