Ministar Stefanović: Novi amandman pritisak na Srbiju
Foto: Marina Lopičić

O poglavlju 35

Ministar Stefanović: Novi amandman pritisak na Srbiju

Politika -
Situacija je veoma složena i teška, rekao je prvi čovek MUP dodajući da je uveren da će taj dokument morati da se promeni

NIŠ - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas u Nišu da novi amandman na predlog platforme za pregovaračko poglavlje 35 sa EU, kojim se od Srbije traži da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova, tumačimo kao pritisak na Srbiju.

"Situacija je veoma složena i teška", rekao je Stefanović, dodajući da je uveren da će taj dokument morati da se promeni. Premijer Aleksandar Vučić će u narednim danima sigurno pokušati da pronađe rešenje koje Srbiju ne udaljava od evropskog puta, ali i štiti nacionalne interese naše zemlje, rekao je Stefanović novinarima. "Mi ne možemo da se odreknemo naše zemlje, ne možemo da ostavimo Srbe na cedilu i nastavićemo na takav način da se ponašamo", istakao je ministar policije. Na pitanje da li će možda doći do odlaganja otvaranja poglavlja 35 ili do referenduma u Srbiji, Stefanović je rekao da o tome ne može da se izjašnjava jer to zavisi od premijera i od toga šta budemo mogli da postignemo.

"Ni u jednu bitku nismo ulazili pesimistički i nismo se predavali. Da vam kažem da će to ići lako - neće. Svakako da je ovo jedan težak izazov za Republiku Srbiju", napomenuo je ministar policije. Stefanović je naveo da je Srbija rešavala i prethodne probleme kada su mnogi mislili da nećemo postići ništa, pa je uspela da izađe iz recesije i da podigne ekonomiju. Isto tako ćemo se suočavati i sa ovim problemima, dodao je on. "I drugi treba da shvate da moraju da poštuju Srbiju da bi u Srbiji imali partnera", poručio je Stefanović.

Napominjujući da o ovom problemu ne govori kao direktni učesnik, on je kazao da naše približavanje Evropi ne služi da bi imali plavu zastavu iza leđa i dobili neku pohvalu, već da bi građani živeli bolje, imali viši standard, a policija bolju opremu, više znanja i sposobnosti i da bi ekonomija naše zemlje napredovala. Stefanović je podsetio da je on neposredno zadužen za poglavlje 24 i da zna šta je sve učinjeno da bi se obezbedili visoki standardi za građane Srbije, dok se poglavlja 32 i 35 pominju kao ona koja bi mogla da budu prva otvorena i da je zato poglavlje za Kosovo i Metohiju nešto što je posebno interesantno.

Stefanović je danas prisustvovao potpisivanju ugovora o donaciji sigurnosnih kamera grada Policijskoj upravi u Nišu, početku projekata "Stop, svi na sport" i "Bezbednosna kultura mladih", kao i svečanom defileu pripadnika i službenih vozila MUP-a. Stefanović je i obisao nišku Tvrđavu gde su građani imali priliku da se upoznaju sa radom policije i da razgledaju opremu, vozila i naoružanje koje policijski službenici koriste u svom radu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track