MARKO ĐURIĆ: Ne traži se formalno priznanje Kosova, ali nismo naivni
Foto: Zorana Jevtić

Od Srbije se traži nemoguće

MARKO ĐURIĆ: Ne traži se formalno priznanje Kosova, ali nismo naivni

Politika -
Nikada nismo razgovarali o tome da se ukidaju naše strukture na taj način, da se predaje jezero Gazivode, a pogotovo ne o tome da naša ministarstva postanu servisi nekakvih pokrajinskih službi, rekao je Đurić

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je tačno da se amandmanom za pregovaračku platformu za poglavlje 35 formalno ne traži priznanje nezavisnosti Kosova, ali i primetio da "mi nismo naivni".

Na konstataciju da je nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman demantovao da Nemačka traži od naše zemlje da prizna nezavisnost Kosova kako bi se otvorila pregovaračka poglavlja, Đurić je odgovorio:

"Mi nismo naivni. zahvalni smo Ditmanu što je razjasnio. Tačno je da se de jure, odnosno formalno pravno ne traži priznanje Kosova, ali mi nismo naivni i ako vam neko traži, a u nacrtu paltforme se vidi da se traži ukidanje svih naših privremenihi organa, prestanak finansiranja naših institucija...", rekao je Đurić.

U prilog tome dodao je da se, između ostalog, traži i da naša ministarstva podnose kvartalni izveštaj kosovskim vlastima.

"Da li možete da zamislite da Ministarstvo pravde i Ministarstvo unutrašnjih poslova podnose kvartalni izveštaj ministarstvima u Prištini, kao da smo bezmalo mi kolonija Prištine, a ne oni naša pokrajina", upitao je Đurić.

Na sve to, dodao je, dolazi nacrt nemačkog amandmana u kojem se kaže da Srbija, posle otvaranja poglavlja 35, 32, 23 i 24 ne može da otvori nijedno naredno poglavlje dok svi ovi, kako kaže, nemogući elementi sadržani u nacrtu platforme ne budu ispunjeni.

"Tu možemo pre da govorimo o tome da poglavlja zaista mogu da budu otvorena, a onda da umesto ubrzanih evropskih integracija, ako bi zaista ostalo tako do kraja, onda bi to ličilo na turski scenario o evropskim integracijama bez kraja, zato što tu postoje uslovi koje je nemoguće ispuniti", objasnio je Đurić.

Upitan da li može Srbija u procesu evropskih integracija bez podrške Nemačke i da li je ta zemlja i dalje prijatelj naše zemlje u tom procesu, Đurić je istakao da o tome što se našlo u nacrtu pregovaračkog poglavlja 35 nije razgovarano ni u jednom trenutku u okviru briselskog dijaloga.

"I zato smo sa ovim izašli u javnost, kako bismo imali čistu situaciju sa našim građanima. Nikada nismo razgovarali o tome da se ukidaju naše strukture na taj način, da se predaje jezero Gazivode, a pogotovo ne o tome da naša ministarstva postanu servisi nekakvih pokrajinskih službi", rekao je Đurić.

Dodao je da Srbija želi da ima najbolje odnose sa svim zemljama Evropske unije, ali i upozorio na dešavanja u vezi sa prijemom Kosova u članstvo UNESKO.

"Srbiji se iza leđa pokušava nametnuti članstvo Kosova u UNESKO. Ta tema je izvučena iz dijaloga. O tome nije razgovarano u dijalogu. A sa druge strane najvažnije obaveze, poput formiranja Zajednice srpskih opština, odlažu se u nedogled, to je diskreditacija dijaloga", zaključio je Đurić i zatražio podršku svih za "normalne pregovore i prave evropske integracije".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track