Najnovije vesti

NIKOLIĆ U PALATI SRBIJA: Stranim ambasadorima pokazao zašto Kosovo ne sme u Unesko
Foto: Tanjug Rade Prelić

Obraćanje predsednika Republike pred 80 diplomata

NIKOLIĆ U PALATI SRBIJA: Stranim ambasadorima pokazao zašto Kosovo ne sme u Unesko

Politika
03:22h
To bi bilo isto kao da ste vuku dali jagnje na čuvanje... Nije važno da li ste Albanac ili Srbin. Ove crkve i manastiri pripadaju svima, one su deo evropskog nasleđa. Trebalo bi da se ljutimo zbog toga onoliko koliko bismo se naljutili kada bi Francuzi uništili Mona Lizu, rekao je predsednik
1 / 2 Foto: Tanjug Rade Prelić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas ambasadorima u Beogradu da bi razmatranje zahteva za prijem Kosova u UNESKO negativno uticalo na dijalog u Briselu, a da bi svaki nametnuti dogovor bio rasadnik budućih sukoba.

"Zamislite da se u vašim zemljama najdraža kulturna baština preda u ruke nekome ko je nije stvarao i ko je u bezbroj navrata pokušavao da je satre. To bi bilo isto kao da ste vuku dali jagnje na čuvanje", poručio je predsednik.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Nikolić je ambasadore 80 država zamolio da se o tome iskreno zamisle kako bi "shvatili kakve su muke snašle Srbe". On je naveo da je Srbija jedina zemlja u Evropi kojoj pored otimanja dela teritorije pokušava da se otme i kulturna baština pod zaštitom, dodajući da je licemerno objašnjenje da će oni koji su kulturnu baštinu Srbije na Kosovu i Metohiji uništavali - sada bolje da je štite, jer, kako kaže, niko ni iz jedne od srpskih crkava ili manastira nije tražio ni takvu zaštitu, ni takvu podršku, naprotiv.

Na Kosovu se, dodao je, ne čuva samo srpska, već i evropska kultura, svetsko pamćenje i značajan korak civilizacijskog hoda čovekovog na čitavoj Zemlji. "Zato je važno da čuvar svog i svetskog kulturnog blaga ostane Srbija kao punopravna članica organizacije UNESKO", naglasio je predsednik.Podsetio da je Srbija je pokazala konstruktivnost i spremnost da se sva otvorena pitanja, u interesu unapređenja života ljudi na Kosovu i Metohiji, rešavaju u okviru dijaloga koji se, pod pokroviteljstvom EU, vodi u Briselu.

Do sada, ukazao je predsednik, nalažena obostrano prihvatljiva rešenja za kompleksna pitanja, ali mnoga druga će tek biti predmet razmatranja, uključujući i pitanje statusa imovine Srpske pravoslavne crkve i zaštite srpske kulturne baštine.

"U tom smislu, jednostrani potezi poput zahteva za prijem Kosova u Unesko nisu u interesu očuvanja podsticajne atmosfere za dijalog koji se vodi uz posredovanje EU, a u kome su postignuti dogovori izuzetno važni za stabilizaciju prilika u regionu i normalizaciju odnosa", naglasio je Nikolić. Razmatranje zahteva za prijem Kosova u UNESKO, ponovio je, imalo bi izrazito negativan uticaj na dijalog koji je u delikatnoj fazi.

"Ono bi faktički onemogućilo da se i po pitanju srpske kulturne baštine kroz dijalog postigne obostrano prihvatljivo rešenje... Takođe, razmatranje pitanja članstva Kosova u organizaciji UNESKO vodi podelama među članstvom i politizaciji samog UNESKA, suprotno osnovnim principima, misiji i duhu Organizacije, a negativno se odražava i na trend stabilizacije prilika u regionu na njegovom putu evropskih integracija", upozorio je Nikolić.Kako je rekao, to su sve razlozi zbog kojih sada nije momenat za razmatranje zahteva o prijemu Kosova u UNESKO.  "Sva ova pitanja trebalo bi da budu regulisana kroz dijalog, a ne kroz jednostrane akte koji neće doprineti našem zajedničkom cilju stvaranja uslova za normalan život svih stanovnika na Kosovu i Metohiji i nesmetanu integraciju regiona u EU", kazao je Nikolić.

Kako je Nikolić objasnio, u cilju stvaranja istorijski neutemeljenog, lažnog nacionalnog i kulturnog identiteta samoproklamovane Republike Kosovo na tlu svete srpske zemlje, ide se i korak dalje, pa gde god stignu i gde god im se dozvoli, srpsku baštinu na KiM definišu kao "kosovsko-albansku" što ona nije ni po istorijskim dokumentima, ni po pravu, ni po pravdi.

"Izvrtanje istorijske građe i istorijskih činjenica ide dotle da se dinastija Nemanjića preimenuje u albansko prezime Nimani i slično, što sve ukazuje na nezabeleženu besprizornost u falsifikovanju istorije", upozorio je predsednik Srbije.Navodeći primere uništavanja imovine Srpske pravoslavne Crkve, a posebno u  martovskom pogromu 2004. godine, Nikolić je posebno istakao Izveštaj Misije OEBS na Kosovu i Metohiji iz marta 2014. godine, pod nazivom „Izazovi u zaštiti nepokretnih materijalnih kulturnih dobara na Kosovu".

U tom Izveštaju, koji se poziva na podatke kosovske policije, navodi se da je „2011, 2012. i 2013. godine, došlo do porasta broja bezbednosnih incidenata na lokalitetima kulturne baštine u odnosu na prethodne godine". Konstatuje se da povećan broj bezbednosnih incidenata pogađa, pre svega, baštinu Srpske pravoslavne crkve. Kao što sam Izveštaj navodi  „broj hapšenja i krivičnog gonjenja, kao odgovor na bezbednosne incidente od strane kosovske policije i pravosuđa je nizak".

"Zar ih ova činjenica napisana od strane UNMIK-a sama po sebi ne diskredituje, zar nije dovoljan argument za odbijanje prijema samozvane Republike Kosovo u Unesko? Ovo je ilustracija pravog stanja", kazao je predsednik.On je ocenio da ne postoji politička volja ni spremnost privremenih institucija na Kosmetu da se počinioci ovakvih vandalskih akata privedu pravdi.

"Ovako se šalje jasna poruka da će uništavanje svega srpskog na Kosmetu ostati nekažnjeno. Zašto se onda ne bi nastavilo i u budućnosti?", upitao je Nikolić ,dajući odmah odgovor da se nastavilo.U tom smislu, on je upoznao ambasadore sa informacijom da su pre samo nekoliko dana albanski vandali kamenovali Crkvu uspenja Presvete Bogoradice u Orahovcu, odmah nakon završene svete liturgije.

"To se dešava dok prvaci samozvane države Kosovo na sva usta uveravaju svet kako su spremni i dovoljno civilizovani da postanu članica organizacije UNESKO. Bilo je to pre nepunih 48 sati od ovog našeg današnjeg susreta. Vest je emitovana u srpskim elektronskim medijima, ali je nije preuzeo nijedan svetski. Tako je međunarodna javnost, kao i svih ovih godina, opet ostala uskraćena za važnu informaciju", naveo je i upitao:"Ako ne mogu da zaustave svoje vandale u jeku kampanje koju vode ne bi li bili primljeni u Unesko, šta li će biti posle? Šta god govorili, stvarnost ih demantuje".

Nikolić je, na kraju, ambasadorima poručio da srpsko nasleđe na Kosmetu ne pripada nijednom vremenu i nijednoj generaciji, već svima i zauvek."Ono pripada čovečanstvu", poručio je Nikolić i citirao reči profesora umetnosti i arhitekture na Univerzitetu Prinston profesora Slobodana Ćurčića:"Nije važno da li ste Albanac ili Srbin. Ove crkve i manastiri pripadaju svima, one su deo evropskog nasleđa. Trebalo bi da se ljutimo zbog toga onoliko koliko bismo se naljutili kada bi Francuzi uništili Mona Lizu".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...