VOGEL VUČIĆU: Vanredni izbori, osnažen mandat za rerforme
Foto: Dado Đilas

Ekspert za Balkan u poseti

VOGEL VUČIĆU: Vanredni izbori, osnažen mandat za rerforme

Politika -
Tada će Vučić moći da kaže da je uspeo da uvede Srbiju u Evropu, što će mu doneti novi rast popularnosti i šansu za još jedan mandat, predviđa Vogel, dodajući da mu se čini da premijer Srbije gleda daleko unapred i da namerava još dugo da vlada

BRISEL - Reforme koje predstoje Srbiji sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja biće prilično bolne, a vanredni parlamentarni izbori omogućili bi premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da se u sprovođenje tih reformi upusti sa osnaženim mandatom, smatra ekspert za Balkan Tobi Vogel.

Vogel, koji je viši saradnik vašingtonskog Saveta za politiku demokratizacije, rekao je da će za četiri godine, kada novoj vladi bude isticao mandat, Srbija biti mnogo bliže članstvu u EU i da će do tada već možda potpisati ugovor o pristupanju.

"Tada će Vučić moći da kaže da je uspeo da uvede Srbiju u Evropu, što će mu doneti novi rast popularnosti i šansu za još jedan mandat", predviđa Vogel, dodajući da mu se čini da premijer Srbije gleda daleko unapred i da namerava još dugo da vlada.

Ova stategija, međutim, nije bez rizika, po njegovom mišljenju, pre svega zbog pitanja Kosova:"Srbija će pre ili posle morati da se suoči sa činjenicom da Kosovo kao državu priznaje velika većina članica EU i nešto preko polovine ukupnog broja članica UN i da je imati normalne odnose, bez obzira da li ćete to zvati Priština ili Kosovo, neophodan uslov za ulazak u EU", upozorava on.

Ovaj analitičar i bivši urednik časopisa "Juropien vojs" podseća i da brojne reforme koje će Srbija morati da spovede uključuju otpuštanja i finansijske gubitke za pojedine privredne sektore.

Stoga su, dodaje, pred Vučićem dva zadatka - da Evropskoj komisiji i, što je još važnije državama članicama na čelu sa Nemačkom, dokaže da je zaista rešen da sprovede ono što je neophodno za evropske integracije, i da istovremeno ubedi glasače da će tvrdo braniti nacionalne interese. "On hoće da podvuče crtu i dobije nov i nedvosmislen mandat da povede Srbiju ka EU", smatra Vogel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track