ODAHNUO: Dačiću laknulo što nema izbora!
Foto: Dragan Kadić

Vučić obradovao lidera socijalista

ODAHNUO: Dačiću laknulo što nema izbora!

Politika -
Pred Srbijom je period bez izbora, zbog čega je socijalistima pao kamen sa srca, dok demokrate i Aleksandar Vulin žale zbog toga

BEOGRAD - Zbog odluke premijera Aleksandra Vučića da ne raspiše vanredne parlamentarne izbore najviše su odahnuli socijalisti pošto je njihov lider Ivica Dačić koristio svaku priliku da agituje protiv njih i kaže da će izbori narušiti kontinuitet reformi i političku stabilnost. Ipak, za izborima žale demokrate, ali i ministar rada Aleksandar Vulin.Vučić je, podsetimo, rekao da izbora neće biti u narednih šest meseci, a Dačić kaže da je premijer ispravno prelomio.Izvukao se- To je državnički potez premijera, čime je pokazao da su mu prioritet državni interesi Srbije - rekao je Dačić.Nije, međutim, hteo da odgovori na pitanje da li mu je pao kamen sa srca kad je saznao da nema izbora:- Uopšte nije to u pitanju. Podržao bih svaku premijerovu odluku. Ovde je reč o državnim interesima.Milan Nikolić, politički analitičar, kaže da je Dačić odahnuo nakon premijerove odluke.- On uživa u tome što nema izbora jer je svestan da bi kampanja bila usmerena ka tome da njegova stranka bude izbačena iz Vlade. Ovako, stranka i kadrovi su mu preživeli, produžen im je život na vlasti - kaže Nikolić.Međutim, spisak političara koji su razočarani odlukom o izborima je duži. Tako Aleksandra Jerkov, portparolka DS, kaže da demokrate žale što ih neće biti.- Očigledno je, iz načina na koji je premijer to saopštio, da će tu dramu u kojoj on odlučuje da li će biti izbora sada da zameni beskrajna priča o rekonstrukciji Vlade, o izborima u SNS u kojem se velika čistka najavljuje četiri godine i onda opet o izborima. Jedan rijaliti je zamenio drugi rijaliti - kritikovala je Jerkovljeva.Vulin uporanZa izborima pati i Aleksandar Vulin, ministar rada i lider Pokreta socijalista, koji je juče iskoristio priliku da kaže da i dalje smatra da su Srbiji neophodni vanredni parlamentarni izbori.- Nisam razočaran, svako ima svoj stav. Konačnu odluku donosi onaj ko ima najveću podršku građana, a to je premijer, koji ima 54 odsto podrške građana i dvotrećinsku većinu u parlamentu, njegova je poslednja i ja to poštujem iako mislim da je trebalo ići na izbore - terao je po svom Vulin.U vezi s ovim jedino je ravnodušan SDS, kako tvrdi njihov portparol Konstantin Samofalov, koji ocenjuje da njegova stranka ne misli da je korisno da se kao opozicija meša u svaki potez Vlade.- Sada je valjda jasno da smo bili u pravu kad nismo upali u paniku izbornih štabova kao što su neke druge političke stranke radile na prvi mig premijera - ocenio je Samofalov.

Presek ovim ministrima premijer nije zadovoljan BOŠKOVIĆEVA, TASOVAC I VERBIĆ NA SPISKU ZA OTKAZVučić je ocenio i da ima primedbe na rad nekih ministara jer bi mogli da rade bolje, ali da većina njih dobro radi i da se „njihov rad često potcenjuje“.Prema saznanjima Kurira, na spisku su Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede, Srđan Verbić, ministar prosvete, ali i ministar kulture Ivan Tasovac.- Premijer smatra da bi ministar kulture Ivan Tasovac mogao bolje da se potrudi oko svog resora, očekivao je veće rezultate od njega - kaže izvor Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track