Miščević: Nadamo se otvaranju poglavlja 35 do kraja godine
Foto: Dragana Udovičić

Konferencija u Bečićima

Miščević: Nadamo se otvaranju poglavlja 35 do kraja godine

Politika -
Miščevićeva je ukazala da je Srbija još prošle godine bila spremna za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja

BEČIĆI - Šefica Pregovaračkog tima za pristupanje EU Tanja Miščević izjavila je danas da se nada da će Srbija do kraja godine otvoriti prvo poglavlje 35, koje se odnosi na sprovođenje dijaloga između Beograda i Prištine.

Ona je u Bečićima, na konferenciji posvećenoj efikasnosti pristupanja EU i unapređenju regionalne konkurentnosti rekla da "postoje sva uveravanja, da do kraja godine otovirmo ovo naše specifično poglavlje 35".

Istakla je da bi ujedno trebalo očekivati otpočinjanje pregovora i za poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu. “Radimo sve da iza toga otvorimo poglavlje 23 i 24, a to je vladavina prava”, ukazala je ona. Miščevićeva je, međutim, ukazala da je Srbija još prošsle godine bila spremna za otvaranje ova četiri pregovaračka poglavlja.

Zamenica generalnog sekretara EBRD u Londonu Milica Delević ocenila je da je svrha proširenja da izazove promenu unutar zemlje, jer se u suprotnom bespotrebno radilo na tom procesu. Ona je rekla da bi fokus država regiona i dalje trebalo da bude unutrašnja transformacija bez obzira na prioritete koje nameće EU.

Govoreći o Izveštaju o napretku koji je Evropska komisija trebalo da objavi 14. oktobra, ali je odložen zbog problema migrantske krize, Delević je rekla da ta odluka ima i dobrih i loših poruka. Dobro je to što je, kako je navela, region ponovo u fokusu pažnje zbog migrantske krize, pri čemu, kako je ukazala, “taj problem nismo izazvali mi na Zapadnom Balkanu, ali smo potrebni za njegovo rešavanje”, istakla je ona. Delević je ocenila da se odlaganjem izveštaja šalje negativna poruka o dubini krize sa kojom se Evropa suočava, jer EK očito mora da vaga šta će reći u izveštaju u zavisnosti od šireg konteksta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja