VUČIĆ U MADRIDU: Bez dlake na jeziku o migrantima i stabilnosti regiona
Foto: Nemanja Pančić

Susreti u Španiji

VUČIĆ U MADRIDU: Bez dlake na jeziku o migrantima i stabilnosti regiona

Politika -
Premijer, koji je u glavnom gradu Španije već razgovarao sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom i predsednikom ENP Džozefom Dolom, kaže da mu predtoje susreti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju će videti i u nedelju u Briselu

MADRID - Predsednik Vlade Srbije izjavio je da će na današnjem Samitu šefova država ili vlada iz redova Evropske narodne partije u Madridu "bez dlake na jeziku" govoriti o migrantskoj krizi, ali i o pitanju destabilizacije celog regiona, koje posebno interesuje Srbiju.

Vučić, koji je u glavnom gradu Španije već razgovarao sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom i predsednikom ENP Džozefom Dolom, kaže da mu predtoje susreti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koju će videti i u nedelju u Briselu, ali i sa mnogim drugim šefovima država ili vlada. Na samitu će, rekao je, govoriti o celokupnoj situaciji u regionu, o našim očekivanjima, nadanjima, šta je to što je potrebno da uradimo, ali i o onome što je potrebno da Evropa učini ili ne učini prema Srbiji.

"Naša namera je da sačuvamo stabilnost Srbije, da sačuvamo kurs ekonomskih reformi i ekonomskih uspeha koji su pred nama. Da bismo to ostvarili moramo da imamo potpuni mir i stabilnost i zato od EU očekujemo sveobuhvatno rešenje", poručio je Vučić.

Za Srbiju je, kazao je, veoma važno da Evropa utiče na stabilizaciju regiona i da nam, kako je rekao, jasno kažu šta bi trebalo da bude naš zadatak po pitanju migrantske krize. Kada taj odgovor bude dobijen Srbija će biti u stanju da ispuni sve svoje obaveze, ali će morati i da štiti državne i nacionalne interese ne samo po pitanju ove krize, već i po pitanju Uneska i drugih stvari, rekao je. Nije, međutim, realno, kazao je, očekivati da Srbija primi milion izbeglica kada svi budu zatvorili granice.

"Ako treba da zadržimo izbeglice zbog zime.... Recite.... To možeo, ali nam samo to recite. Donesite konačnu odluku, recite", insistira Vučić posebno istakavši da je Srbija jedina zemlja u kojoj na izbeglice nije ispaljen ni jedan suzavac, niti će se to dogoditi.Premijer je u izjavi novinarima podsetio da je u Srbiju došlo ubedljivo najviše izbeglica jer Srbija je centar, središte.Evropskim zvaničnicima je stoga poručio:" Nase odluke imate, samo nam recitet šta su vaše odluke".Prema njegovim rečima, Samit šefova država ili vlada iz reda ENP u Madridu je zapravo pripremni skup za Samit koji je o migrantskoj krizi zakazan za nedelju u Briselu.

"Biću otvoren i bez dlake na jeziku ću govoriti o svemu onome što mislim i rekao bih o dobrom, moralnom i tolerantnom ponašanju Srbije", rekao je premijer koji je primetio da mu je pomalo smešno kad čuje kuknjavu i dreku pojedinih zemalja koje su primile neuporedivo manji broj nego Srbija ili su udvostručile broj izbeglica koje su propustile. Govoreći o tome sa čim Srbija nije zadovoljna, premijer je rekao da neki ljudi ne razumeju potrebu naše zemlje da ne bude stalno ponižavana.

"Srbija će nastaviti ekonomske reforme. Ne plašimo se teškog rada i teških reformskih mera za razliku od ostalih. Za razliku od ostalih ne kukamo", naveo je i podsetio da je Srbija do sada od Evrope dobila 560 hiljada evra za migrantsku krizu, te da su drugi dobijali stotine miliona a da nikakav posao nisu obavili. Obećano nam je, kaže, još sedam miliona.

Govoreći o samom samitu premijer je rekao da je posao Srbije da obavi što više kontaktata i da na najbolji način zastupa svoje interese. Evropska narodna partija, podsetio je, jnajmoćnija je vladajuća partija u Evropu i njoj pripadaju partije kancelarke Merkel, Rakoja, Orbana i mnogih drugih, od Portugalije do Velike Britanije.

"SNS još nije postala član, ali očekujemo da će se to dogoditi naredne godine, rekao je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track