ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija neće podizati zidove i da ćuskije padaju!
Foto: Aleksandar Jovanovic

Miroljubiva politika prema susedima

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija neće podizati zidove i da ćuskije padaju!

Politika -
Imamo četiri osnovna cilja, prvi je politička stabilnost, u odnosu na celu situaciju u Evropi i svetu, dok je druga tačka borba sa bankrotom i zaustavljanje ekonomske propasti Srbije i sprečavanje ekonomske propasti naše zemlje nakon godina neodgovog ponašanja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zadovoljan što je vlada Srbije vodila miroljubivu politiku prema susedima, kao i dijalog sa Prištinom, ali je nezadovoljan činjenicom da je previše morala da ispravljala prošlost.

Vučić danas odlazi na mini-samit lidera deset država koje se nalaze duž balkanske rute kojom izbeglice stižu u Evropsku uniju, povodom čega se obratio novinarima.- Imamo četiri osnovna cilja, prvi je politička stabilnost, u odnosu na celu situaciju u Evropi i svetu, dok je druga tačka borba sa bankrotom i zaustavljanje ekonomske propasti Srbije i sprečavanje ekonomske propasti naše zemlje nakon godina neodgovog ponašanja - reči su kojima je premijer Aleksandar Vučić počeo konferenciju za štampu u Vladi Srbije.

- Napredovali smo, počeli smo da radimo, bolje je, ali nije dovoljno dobro - rekao je premijer, istakavši da se "samo nesposobni dokazuju u sukobu, a jaki kroz mir, stabilnost i rad".

Premijer se osvrnuo i na planove vezane za odnos Srbije i Rusije. - Moramo da pokrenemo preduzeća, važni su razgovori sa ruskom stranom koji slede. Za neki dan dobijamo izveštaj. Naš napredak je veliki, da još poboljšamo situaciju, nećemo biti zadovoljini dok Srbija ne bude među prvih 30, 40 zemalja sveta - rekao je Vučić.

Premijer je istakao da je Srbija uspela da postane jedna od najznačajnijih zemalja u istočnoj Evropi.

Foto Zorana Jevtić
Foto Zorana Jevtić

- Svi mogu da kibicuju, debatuju a neko mora da donosi odluke na dnevnom niovou. Mi moramo da donosimo odluke na dnevnom nivou, koje se tiču našeg odnosa sa Prištinom, ekonomske situacije, zakona o radu. Zadovoljan sam brojem teških i hrabrih odluka koje smo morali da donesemo, a one su dovele do toga da Srbija postane jedna od najuglediniji zemalja u regionu - rekao je Vučić. "Srbija neće podizati zid"

Na pitanje o planu Evropske unije na migrantsku krizu, premijer je rekao da je vlada Srbije poslala primedbe. - Imali smo uvid u deklaraciju, jer smo poslali timove ljudi u Brisel. Poslao sam Aleksandra Vuluina da razgovara o izbeglicama, on nas predstavlja u Briselu. Dobili smo plan Brisela o migrantima i poslali smo primedbe jutros - rekao je Vučić. Na pitanje novinara o tome kakav je njegov stav o podizanju zidova na granicama Vučić je rekao da Srbija neće podizati zidove.

- Šta god da se desi, i ćuskije da počnu da padaju s neba neće se promeniti moj stav - Srbija neće da podiže zidove - rekao je premijer.

- Zadovoljan sam što je Srbija vodila politiku dijaloga sa Prištinom, miroljubivu politiku prema susedima. Smatramo da Vlada ne sme da bude Vlada sukoba. Vlade postoje da bi probleme rešavali - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je rekao da je posebno zadovoljan radom MUP-a i Ministarstva odbrane. Premijer se susreo sa novinarima neposredno pred put u Brisel, na samit, koji je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker sazvao kako bi se grupa lidera EU dogovorila o kratkoročnim merama za rešavanje krize migranata na Zapadnom Balkanu.

Osim šefova država i vlada Grčke, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Nemačke, na samitu će učetvovati najviši funkcioneri EU - predsednici Evropskog saveta, Komisije i Parlamenta, kao i visoki komesar za izbeglice Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša. Shinas je novinarima u sedištu Evropske komisije rekao da se očekuje da se samit, koji je sazvao predsednik EK Žan-Klod Junker, završi usvajanjem zajedničke deklaracije o rešavanju migrantske krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track