DIPLOMATSKA BRUKA U MOSKVI: Dačić oteo Putina od Vučića!

Težak gaf ministra spoljnih poslova

DIPLOMATSKA BRUKA U MOSKVI: Dačić oteo Putina od Vučića!

Politika -
Dok je ruski predsednik pružao ruku Vučiću, naš šef diplomatije zatrčao se ka Putinu i, na zaprepašćenje obezbeđenja, zagrlio ruskog lidera. Prvom čoveku Rusije bilo neprijatno, sve vreme je prevrtao očima, a tek nakon stiskavca s Dačićem uspeo još malo da porazgovara s predsednikom Vlade Srbije

BEOGRAD - Iako poznat po neuobičajenim stilovima prisnosti u javnosti, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, nakon zvaničnog sastanka s predsednikom Ruske Federacije u Moskvi, ipak je otišao korak dalje i Vladimira Putina praktično pridavio, što je šokiralo sve, saznaje Kurir!Naime, prema rečima našeg izvora, nekoliko minuta nakon što će sastanak biti završen, Putin se, kako protokol nalaže, sa svima rukovao. Međutim, na samom kraju, kad je došao red na premijera Aleksandra Vučića, lider SPS bukvalno se zaleteo i obrglio Putina, ne puštajući ga čitavih pet minuta!Našao se u čudu- Predsednik Rusije sve vreme je prevrtao očima, situacija je bila neprijatna. Tek nakon stiskavca s Dačićem, Putin je uspeo još malo da porazgovara s Vučićem. Predsednik Putin nije ni imao nameru da razgovora s Dačićem, već samo da se pozdravi, rukuje. Međutim, u trenutku kad je predsednik krenuo ka premijeru Srbije, Dačić se baca u stiskavac i ne pušta - priča dalje naš izvor.Dačić, s druge strane, kaže da su to „gluposti“.- S rukovodstvom Rusije srećem se na najvišem nivou već skoro deset godina i svi koji su bili na sastanku s Putinom su moji prijatelji: Sergej Šojgu, Sergej Lavrov i Dmitrij Rogozin - kaže Dačić. Na pitanje da li je s predsednikom Ruske Federacije imao momenat „grljenja“, kaže:- Naravno da sam se sa svima srdačno pozdravio.Po tradicijiZoran Stoiljković, politički analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka, nije iznenađen Dačićevim postupkom.- Mi imamo nekakvu sliku političke uglađenosti i rafiniranosti iz svojih univerzitetskih udžbenika. U poslednjih dvadesetak godina ti razgovori nisu više u tom smislu tvrdo oficijelni i, zavisno od procene toga do koje mere mogu da idu, ambasadori i visoki diplomatski predstavnici često se ponašaju krajnje neuvijeno - kaže Stojiljković i dodaje:- Pitanje je koji stil treba da primenjuju zemlje našeg ranga i veličine, ali i tu ima nekog okvira za neuobičajene stilove, i Dačić je poznat po tome, i to jeste neka vrsta levog dela političkog prostora. Jeste u nekoj vrsti tradicije socijalista, pre svega Dačića.Analitičar Branko Radun poručuje da bi naši zvaničnici trebalo da poznaju kulturološke razlike.- Što je na Balkanu prihvatljivo, u Ruskoj Federaciji se drugačije posmatra. Da je zagrlio Berluskonija, prema njemu iskazao prisnost na taj način, u redu. Međutim, u pitanju je nerazumevanje kulturološke razlike - kod Rusa ne postoji fizički kontakt, jednostavno su drugačiji - ocenjuje ovaj analitičar i dodaje da bi ubuduće naši političari morali da povedu računa o tim detaljima.

ŽUTI KARTON Mihajlovićeva preti lideru SPS ZORANA: DAČIĆU, SREDI SPS ILI IDI IZ VLADE!Potpredsednica Vlade Srbije i SNS Zorana Mihajlović poručila je juče vicepremijeru i lideru SPS Ivici Dačiću da sredi stanje u svojoj stranci ili da ode iz vlasti!- Ne razumem ponašanje Dačića. Dokle će Dačić da se izvinjava za svoje kolege? Dačić treba konačno da kaže šta mu ne odgovara u koaliciji, ili da izađe iz nje - rekla je Mihajlovićeva, reagujući na potez potpredsednika SPS, koji je na Fejsbuk postavio fotografiju sa Igorom Mikićem, navijačem koji je u direktnom televizijskom prenosu vređao premijera Aleksandra Vučića.Ona je dodala da nije prvi put da se visoki funkcioneri SPS ponašaju na nedoličan način.- To je njegova stranka i mora ili da uvede red u svoju stranku, ili da kaže ukoliko ima bilo kakav problem u koaliciji da ne želi da bude deo te koalicije - zaključila je Mihajlovićeva.Dačić je, inače, već javno kritikovao Ružićev potez i najavio da će se o tome raspravljati na stranačkim organima.

Milutin MrkonjićIVICA JE MOJA ŠKOLAPotpredsednik SPS Milutin Mrkonjić, inače Dačićev dugogodišnji prijatelj, prisetio se njihovog čuvenog zagrljaja, pa u šali kaže:- Jeste, to je od mene naučio! Šalim se malo, ma ništa tu nije sporno, oni su oduvek imali dobar odnos. Neka ga je zagrlio, pa šta?! Ivica je iskusan i inteligentan političar, prema tome, zna šta radi.Na konstataciju da socijalisti baš vole da se grle, kaže:- Jeste, takvi smo, šta je tu loše?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track