Drecun: Najvažnije je da u Unesku glasaju protivnici nezavisnosti Kosova
Foto: Dado Đilas

Ofanziva Srbije u Parizu

Drecun: Najvažnije je da u Unesku glasaju protivnici nezavisnosti Kosova

Politika -
Novo glasanje o predlogu za članstvo može se očekivati na Generalnoj konferenciji te organizacije oko 9. novembra

BEOGRAD - Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da je najvažnije da sve države, koje se protive nezavisnosti Kosova, budu prisutne na Generalnoj konferenciji Unesko i da glasaju kada se bude odlučivalo o predlogu za članstvo Kosova u Unesku.

Glasanje o predlogu za članstvo Kosova u Unesku, kako je najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, može se očekivati na Generalnoj konferenciji te organizacije oko 9. novembra. Srbija je snažnim, diplomatskim aktivnostima uspela da ubedi zemlje članice Uneska da Kosovo ne treba da bude u toj organizaciji, ali na drugoj strani postoje brutalni diplomatski pritisci da se te zemlje izjasne u korist članstva Kosova u Unesku, rekao je Drecun.

Poveriti na čuvanje kulturna dobra, institucijama koje su proteklih godina razarale i uništavale bilo bi neodgovorno i time bi se narušio međunarodni poredak UN i ono za šta se Unesko zalaže, istakao je Drecun. Govoreći o mogućnosti da Priština podnese zahtev za članstvo u Savetu Evrope, Drecun je ocenio da je procedura komplikovana i da je to neizvesno i da za Kosovo lobiraju neke moćne države, a da i za Srbiju lobiraju prijateljske države, ali da je njihov domašaj slabiji.

Drecun je ukazao na planiranu kampanju i "Interpol im je važan zbog onoga što sledi, pripremaju desetine novih, izmišljenih optužnica, sa lažnim svedocima, da bi direktno mogli da stavljaju naše ljude na poternice Interpola". "Najvažnije je da Srbija izbegne zamku eventualnog prekida ili zastoja, blokade procesa normalizacije odnosa", naglasio je Drecun i ukazao na značaj pitanja imovine o kojem Priština odbija razgovore.

Komentarišući poruku Brisela da obe strane treba da ispune preuzete obaveze, Drecun je ocenio da je na prvi pogled to uravnotežena poruka, ali da je problem što Srbija ispunjava ono što je dogovoreno, a Priština ne ispunjava i da takva poruka, može sa tog aspekta da zvuči malo licemerno. Bitno je da poruka iz Brisela bude jasna Prištini, da ispuni ono što je dogovoreno i formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), a ohrabruje stav Sjedinjenih Američkih Država koje insistiraju na formiranju ZSO, naglasio je Drecun.

Drecun je naglasio da ZSO mora da bude jasno definisan institucionalni mehanizam koji će zaštiti posebnost srpskog naroda, a da će Priština, ukoliko bude srušila dogovor nerazumnim ponašanjem, ugroziti proces normalizacije odnosa. Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je dodao da je stav SAD da se proces normalizacije odnosa završi neuslovljavanjem Srbije da prizna Kosovo, ali da postoje neke evropske zemlje koje bi želele da se taj proces završi tako što bi Srbija de jure priznala Kosovo.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track