SRPSKA LIGA: Kazniti strane banke u Srbiji koje priznaju nezavisno Kosovo
Foto: Srpska Liga

Bogate se a ne poštuju Ustav

SRPSKA LIGA: Kazniti strane banke u Srbiji koje priznaju nezavisno Kosovo

Politika -
Srpska liga poziva Vladu Srbije da hitno reaguje i kazni strani banke, čak i zabranom njihovog poslovanja, ukoliko ne poštuju Ustav i zakone

Srpska liga obaveštava javnost da većina stranih privatnih banaka koje posluju na teritoriji Srbije ne poštuje Ustav i zakone ove države i ne priznaje Kosovo i Metohiju kao sastavni deo Srbije. Ukoliko ste građanin Srbije koji živi na Kosovu i Metohiji, nemoguće je da dobijete kredit u gotovo svim stranim bankama u zemlji.

Diskriminušući Srbe sa Kosova i Metohije, stranke banke faktiki priznaju nezavisnost Kosova. Neke od retkih banaka koje imaju mogućnost za davanje kredita građanima koji žive na Kosovu i Metohiji, njima postavaju strožije uslove, visine plate i garancije, nego što se to traži od ostalih građana Srbije.

Pored toga što inostrane kompanije koje posluju u Srbiji iznose profit, srpski novac ne ostaje u Srbiji već značajno odlazi i u formi ekstraprofita inostranih banaka. Kroz ekstraprofit stranih banaka u prethodnih 12 godina iz Srbije odlilo više od 30 milijardi evra. Na taj način profitirale su samo matične države tih banaka, dok su se domaće banke našle u duboko u negativnoj zoni poslovanja, što je uzrokovalo uništenje srpskog bankarskog sistema.

Danas ne postoji ni jedna srpska nacionalna banka. Privatnim inostranim bankama je omogućeno da posluju u Srbiji po ekstra povlašćenim uslovima, tako da ove banke građanima pružaju usluge kredita sa nepristojno visokim kamatnim stopama. Na taj način stiče se ogroman ekstra profit koji napušta Srbiju. Uz sve to one ne priznaju Kosovo i Metohiju kao deo Srbije.

Srpska liga poziva Vladu Srbije da hitno reaguje i kazni strani banke, čak i zabranom njihovog poslovanja, ukoliko ne poštuju Ustav i zakone.

(Srpska liga)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track