Nižu se sumnje u Sinišu Malog, ali one Vučića ne brinu
Foto: Aleksandar Jovanovic Cile

Gradonačelnik Beograda na proveri

Nižu se sumnje u Sinišu Malog, ali one Vučića ne brinu

Politika -
O svim navodima u vezi sa gradonačelnikom Beograda razgovaraće se i sa nadležnim organima u Bugarskoj. Premijer se ipak sa rezervom odnosi prema mogućnosti da je Mali, fudbalskim rečnikom rečeno - uhvaćen u ofsajdu

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić najavio je proveru navoda o spornim poslovima i sukobu interesa gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ako su papiri čisti, ako je Siniša Mali bio direktor ofšor kompanija 2014, 2015, neće biti gradonačelnik Beograda, poručuje Vučić.

Da li će se sumnje u sukob interesa i sporne poslove u Bugarskoj gradonačelnika Siniše Malog uskoro naći na bilo kakvoj vrsti provere? Već tri nedelje, mreža KRIK objavljuje dokumente o spornim poslovima gradonačelnika Beograda.

Danas i novu priču o sumnjama da je Siniša Mali, dok je radio u Agenciji za privatizaciju, svom ocu otkrio osetljive informacije koje su mu pomogle da, umesto stranog investitora, kupi proizvođača vagona ”Bratstvo“.

Foto Tanjug Zoran Žestić
Foto Tanjug Zoran Žestić

KRIK navodi i da je Ministarstvo privrede 2004. godine tražilo da se prodaja poništi, ali da je Agencija to odbila.

Ako je suditi po rečima premijera Aleksandra Vučića, o svim navodima u vezi sa gradonačelnikom Beograda razgovaraće se i sa nadležnim organima u Bugarskoj. Vučić se ipak sa rezervom odnosi prema mogućnosti da je Mali, fudbalskim rečnikom rečeno - uhvaćen u ofsajdu.

Iako je Siniša Mali prisustvovao današnjem otvaranju trafostanice u beogradskom naselju Mirijevo, prilike da odgovori na optužbe da je svom ocu nameštao poslove, u još jednoj spornoj privatizaciji, nije bilo.

Gradonačelnik i ostali članovi Vlade najpre su trafostanicu obišli bez šlemova na glavi i time pokazali da se visokog napona ne plaše, međutim kada je trebalo stati pred novinare, gradonačelnika više nije bilo. Umesto njega, odgovorio je premijer.

“Znači nećete da kažete da je lopov, nego hoćete da kažete da je u sukobu interesa. Ako je Siniša Mali 2014. i 2013. bio direktor ofšor firmi, ne može da bude gradonačelnik. Ali plašim se da će da se ispostavi da možda dobijete i neki drugi odgovor. Sačekajte, kontaktirali smo i bugarske nadležne organe”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje kako objašnjava da je po zvaničnoj dokumentaciji gradonačelnik i dalje direktor ofšor firmi.

S obzirom na to da nema zvanične potvrde da je istraga istraga o ovom slučaju pokrenuta, postavlja se pitanje na osnovu čega premijer pretpostavlja bilo šta? Novinarka KRIK-a Dragana Plećo kaže da je izjave premijera ne iznenađuju.

“Mi živimo u Srbiji i nas ovde uopšte ne iznenađuje da premijer za našu dokumentaciju, koju nije ni pročitao, kaže da je glupost ili nije tačna. Tako da nas ne iznenađuje kad on kaže da je istraga pokrenuta ili završena, kao da on vodi istragu, pa tera i novinare da se izvinjavaju za ono što su objavili”, ističe Plećo.

Siniša Mali na javnoj funkciji je od 2013, kada je ušao u Upravni odbor Kliničkog centra Srbije. Prema dokumentaciji KRIK-a upravo od onda, poslujući sa stanovima u Bugarskoj i zemljištem kod Vršca, potpisivao se kao direktor tri ofšor firme sa Devičanskih ostrva.

(rs.n1info.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track