URS krade baze podataka?!

Novi skandal u predizbornoj kampanji Mlađana Dinkića

URS krade baze podataka?!

Politika -
Dinkićeva stranka poslala flajere o povoljnoj legalizaciji građanima Rakovice , ali samo onima koji imaju divlje objekte

BEOGRAD - Špijunaža zarad glasova!Građani beogradske opštine Rakovica koji su u podneli zahtev za legalizaciju građevinskih objekata bez dozvole dobili su od URS pismo u kojem im obećavaju da će ih legalizacija koštati do 100 dinara po metru kvadratnom ako URS dođe na vlast.

- Pismo URS dobili smo samo mi koji smo podneli zahtev za legalizaciju. Komšija do nas, čiji je objekat legalizovan, nije dobio flajer. Očigledno je URS koristio baze podataka - ispričao je za Kurir Ranko Smiljanić.

U URS priznaju da su poslali takav flajer.

Miroslav Čučković, predsednik beogradskog odbora URS, za Kurir kaže da su obaveštenje poslali na 64.000 adresa.

- Pisma su poslata tamo gde ima najviše nelegalizovanih objekata. Poslali smo ih celom Resniku, naselju Vidikovac. U Beogradu ima 180.000 objekata koji su prijavljeni za legalizaciju. Podaci su na nivou grada, a ne opština, a Sekretarijat za legalizaciju nije u našoj nadležnosti. I da jeste, mi te podatke nikad ne bismo zloupotrebili - izričit je Čučković.

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti, objašnjava da je to, ukoliko je informacija tačna, krivično delo.

- Po krivičnom zakonu, član 146, to se tretira kao krivično delo. Stranački aktivisti koji su uzeli imena iz baze podataka mogli bi biti gonjeni po privatnoj krivičnoj tužbi, a po zakonu bi rizikovali novčanu kaznu ili zatvor do jedne godine - kaže on.

(S. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track