NA RAČUN GRAĐANA: Maja Gojković spiskala 5,5 miliona na putovanja!
Foto: Marina Lopičić

Šefica parlamenta obišla svet

NA RAČUN GRAĐANA: Maja Gojković spiskala 5,5 miliona na putovanja!

Politika -
Za prvu damu Skupštine provratna karta Beograd-Bukurešt plaćena je čak 240.000 jer je išla „specijalnim letom“

BEOGRAD - Štednji, na kojoj insistira premijer Aleksandar Vučić, odoleva samo predsednica Skupštine Maja Gojković, koja je u prvih 10 meseci ove godine iz džepova građana Srbije izbila čak 5,5 miliona dinara na švrćkanja po svetu! I to uglavnom sa povećom svitom koju je vodala na ekskluzivne destinacije.Naime, Gojkovićeva je na putovanja potrošila duplo više od premijera Vučića, čijem je kabinetu na ime putnih troškova odobreno svega 2,7 milion dinara. Da predsednica Skupštine ne mari za štednju pokazuje i to što je kartu za povratni let Beograd-Bukurešt-Beograd platila čak 240.000 dinara. Reč je o „specijalnom letu“.Luksuzno- Njena delegacija je za sedmodnevni put u Ameriku i na Kubu spiskala više od dva miliona dinara! Od toga je samo na hotel! otišlo oko dva miliona! Svi u Skupštini besne zbog toga, jer im se brani da putuju, a ona troši na sebe i svoje saradnike bez blama! - kaže sagovornik Kurira.Analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da su poslanici dužni da pitaju koliko se novca potrošilo na ova službena putovanja i koji je njihov efekat.- Troškove treba maksimalno smanjiti. Ako se smanjuju plate i penzije, ako je politika Vlade štednja, onda i državne institucije treba da se vode time - kaže Stanković.On smatra da mora da se proveri i to koliki je budžet izdvojen za putovanja i da li su ga probili.- Ukoliko je potrošeno više, reč je o političkom prestupu za koji mora da se odgovara. - kaže Stanković.

Dvostruki aršini

Ekonomista Milan Kovačević za Kurir navodi da ukoliko poseta ima efekta, troškovi su opravdani, ali ako ih nema, Gojkovićeva treba iz svog džepa da plati sve što je potrošila.- U anglosaksonskom pravu nema dnevnica, nego izveštaja, opravdava se svaki dinar - zaključuje Kovačević.Inače, poslanik SNS Ljubiša Stojimirović je na konto troškova za putovanje u SAD i na Kubu, kao član delegacije Gojkovićeve, dobio 293.600 dinara, od čega 29.554 za dnevnice, 249.133 za avionsku kartu i 14.913 dinara za hotel. Na istom tom putovanju Maja i njena svita potošili su čak šest puta više novca.Komentar Gojkovićeve nismo dobili do zaključenja broja, a u njenoj pres-službi nisu odgovorili na pitanja.

Bez pardonaNAKRCALA 340.000 ZA TELEFONPredsednica Skupštine u avgustu je na službenom telefonu nakrcala 340.000 dinara. Ovaj račun platili su građani Srbije iz svog džepa, a Maja Gojković tvrdi da nija kriva.Kako nam je saopšteno iz njene pres službe, po dolasku u jednu stranu državu Gojkovićevoj je blokiran telefon:- Uz prisustvo predstavnika naše ambasade prijavljena je blokada telefona. O daljim procedurama nismo upoznati, niti je predsednicu neko upoznao s iznosom računa.

I savetnik se ovajdioNIGDE BEZ BALOVAČest saputnik Gojkovićeve na putovanjima je njen savetnik Uroš Balov. On je obišao Skoplje, Tiranu, Kuvajt, Alžir, Njujork, Havanu i Rabat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja