SNP: Važnije nego ikad odbraniti Ustav Srbije
Foto: Zorana Jevtić

Odbrani najvažnijih državnih i nacionalnih interesa

SNP: Važnije nego ikad odbraniti Ustav Srbije

Politika -
BEOGRAD - Srpska narodna partija smatra da je danas važnije nego ikada odbraniti Ustav Srbije, ne menjati ga ni zbog evropskih integracija ni zbog bilo kojih drugih dnevnopolitičkih razloga. Velika iskušenja i pokušaji razgradnje Srbije nas predstoje, smatraju u SNP.

Umesto najavljenih promena našeg najvišeg pravnog akta, koji je nesumnjivo izdržao test vremena, treba se posvetiti ekonomskom razvoju Srbije i odbrani najvažnijih državnih i nacionalnih interesa, dodaju iz stranke.

Oni podsećaju da je Ustav Srbije, koji je na današnji dan, na Mitrovdan, pre devet godina nakon referenduma usvojen u Skupštini Srbije, potvrdio svoj značaj u velikim iskušenjima koja su zadesila Srbiju.

"Taj Ustav je deo političkog nasleđa Vojislava Koštunice koji je još u tom trenutku, kao vrhunski državnik, predvideo sve teškoće sa kojima će se Srbija suočavati u svojim naporima da sačuva svoj integritet i teritorijalnu celovitost", kažu u SNP.

Da nije Ustava i njegove preambule u kojoj je Kosovo i Metohija definisano kao sastavni i neotuđivi deo Srbije, verovatno bi sve vlasti od 2008. godine, koje su polako, korak po korak "dizale ruke" od naše južne pokrajine, već odavno stavile potpis na njegovu nezavisnost.

Samo ih je Ustav i narodni referendum u tome sprečavao, dodaju.

"Da nije odredaba Ustava o autonomiji Vojvodine, verovatno bi vlast u našoj severnoj pokrajini sa svojim separatističkim namerama, ispoljenim kroz usvajanje neustavnog Statuta, već odavno napravila nekakvu kvazi državu na severu Srbije", stoji u saopštenju SNP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track