ČEPURIN POHVALIO PREMIJEROVU POSETU RUSIJI: Medvedev nikome nije posvetio toliko vremena kao Vučiću
Foto: Suzana Iz SNS Poslala Na Mail

Ruski ambasador za Sputnjik

ČEPURIN POHVALIO PREMIJEROVU POSETU RUSIJI: Medvedev nikome nije posvetio toliko vremena kao Vučiću

Politika -
BEOGRAD - Poseta premijera Aleksandra Vučića Moskvi bila je najproduktivnija i najsadržajnija poseta srpskog premijera Rusiji poslednjih godina, a možda i decenija, i u širem smislu pokazala važnost i neophodnost stvaranja Evrope bez linija podela, izjavio je danas ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

U intervjuu Sputnjiku, Čepurin ukazuje da su, kada je reč o toj poseti, najvažnije dve stvari.

"Poseta je pokazala zrelost srpske politike, koja se vodi u skladu sa sopstvenim, srpskim interesima. Ovi interesi se u stvari sastoje u unapređivanju odnosa i sa Zapadom - EU, i sa Istokom - Rusijom, a da se ne gube vlastiti koreni i budučhnost zemlje i naroda", naveo je Čepurin.

Kao drugo, ruski diplomata je naveo da je ta poseta dala podstrek bilateralnim odnosima, usmerila ih je, kako kaže, na stvaranje adekvatnih instrumenata, najpre u oblasti ekonomije.

Aleksandar Čepurin, Foto: Tanjug Oksana Toskić
Aleksandar Čepurin, Foto: Tanjug Oksana Toskić

"U širem smislu ona je pokazala važnost i neophodnost stvaranja Evrope bez linija podela", naveo je Čepurin.

On je dodao: "To je bila najproduktivnija i najsadržajnija poseta srpskog premijera Rusiji poslednjih godina, a možda i decenija i, najverovatnije, ne samo Rusiji".

Poseta je, prema njegovim rečima, dala snažan podsticaj rusko-srpskom dijalogu, potvrdila je visoki nivo uzajamnog razumevanja i strateškog partnerstva i odredila je perspektive. Povodom spekulaacija i negativnih komentara da je ruski premijer Dmitrij Medvedev, tobože, odustao od razgovora sa srpskim kolegom, Čepurin kaže da "ne zna nijednog kolegu Dmitrija Medvedeva kojem je on posvetio toliko vremena tokom boravka u Moskvi".

Nabrojivši susrete i aktivnosti srpske delegacije tokom posete Moskvi na čelu sa srpskim premijerom, Čepurin podseća da je Aleksandar Vučić odvojeno razgovarao sa predsednikom Putinom i pet ministara Lavrovom, Šojguom i Rogozinom… Čepurin je najavio da će Šojgu boraviti u Beogradu od 2. do 4. decembra na, kako kaže, bilateralnom sastanku i da bi učestvovao na Savetu ministara spoljnih poslova OEBS-a.

Upitan da li je Rusija spremna za investicije u vojnu industriju Srbije i da li postoji mogučhnost saradnje u toj oblasti, Čepurin kaže da je razgovor vođen i o tim pitanjima.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto Profimedia
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, Foto Profimedia

"Važno je tražiti i pronalaziti varijante od uzajamne koristi. To je mogučhe pod uslovom da postoji pozitivno političko usmerenje, kao i strateško partnerstvo", ukazao je ambasador. Očekuje se, kaže, sredinom decembra zasedanje Rusko-srpskog Međuvladinog komiteta i dolazak potpredsednika Vlade Rusije Dmitrija Rogozina, koji zajedno s Ivicom Dačićem predsedava u Međuvladinom komitetu, a u Vladi Rusije je zadužen za namensku industriju, koja ostvaruje produkciju vrednu desetine milijarda evra, a značajni deo te proizvodnje se izvozi.

Na pitnje da li se razmatralo mogučhe davanje povoljnih kredita za nabavku ruskog naoružanja, Čepurin kaže da mu nije poznato da je srpska strana postavila ovo pitanje direktno.

"Odbrana zahteva sistematski pristup. Potrebna je procena bezbednosnih rizika za zemlju, kao i strategija odbrane s obzirom na njene potrebe. Nije tajna da neko od suseda Srbije počinje svojevrsnu trku u naoružanju", naveo je Čepurin i zapitao: "Ali, sa kojim ciljem".

Ruski ambasador je istakao i da je Rusija zainteresovana za stabilan Balkan, za stabilnu i otvorenu Evropu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track