MSP RUSIJE: Unesko potvrdio posvećenost međunarodnom pravu
Foto: AP Novembar 2015

Rezolucija 1244 pravosnažna

MSP RUSIJE: Unesko potvrdio posvećenost međunarodnom pravu

Politika -
Posle dugih debata, na videlo su izbile velike razlike među stavovima država članica o tom pitanju i održano je glasanje na kojem je potvrđeno da je pokušaj Prištine da postane nezavisna članica Uneska bio preuranjen", navodi MSP Rusije

MOSKVA - Današnjim glasanjem kojim je odbijen predlog o prijemu Kosova u Unesko, Generalna konferencija te organizacije potvrdila je svoju posvećenost načelima međunarodnog prava, utvrđenim u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN koja ostaje pravosnažna, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"S obzirom na to da je pod administracijom Ujedinjenih nacija, Kosovo se ne može smatrati državom koja ima pravni identitet, te stoga ne može tražiti članstvo u jednoj međunarodnoj organizaciji", navodi se u saopštenju, preneo je Tas s.

Rusko ministarstvo podseća da je u okviru 38. zasedanja Generalne konferencije Uneska, koja je u toku u Parizu, na plenarnoj sednici danas razmatran predlog rezolucije o prijemu Kosova u tu organizaciju koji je inicirala Albanija, a podržale neke druge zemlje.

"Posle dugih debata, na videlo su izbile velike razlike među stavovima država članica o tom pitanju i održano je glasanje na kojem je potvrđeno da je pokušaj Prištine da postane nezavisna članica Uneska bio preuranjen", navodi Ministarstvo.

Kako dodaje, kao rezultat glasanja, podržavaoci članstva Kosova u Unesku nisu uspeli da obezbede dve trećine glasova koliko je za to bilo potrebno, dok je 50 država glasalo protiv takvog predloga.

"Time je Generalna konferencija Uneska potvrdila da je posvećena načelima međunarodnog prava, utvrđenim u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti koja ostaje u potpunosti pravosnažna", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track