DARKO TANASKOVIĆ: Kosovo je presedan u istoriji Uneska
Foto: Fonet/Božidar Petrović

Srbija ne sme da prestane da štiti svoju baštinu

DARKO TANASKOVIĆ: Kosovo je presedan u istoriji Uneska

Politika -
Situacija se bitno izmenila, jer je ovo prvi put u međunarodnoj zajednici da predlog koji su podržavale velike zemlje poput SAD, Velike Britanije, Turske ili Saudijske Arabije, pretrpi poraz, rekao je Darko Tanasković

PARIZ - Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je večeras da je glasanje u Parizu o ulasku Kosova u tu organizaciju presedan u istoriji te organizacije, jer se nikada nije desilo da velike sile podržavaju neki predlog, a da on ne dobije većinu.

"Srbija ne sme da prestane da štiti svoju baštinu", poručio je Tanasković za RTS.

Tanasković je rekao i da je znao da će rezultat biti tesan i podsetio da su samo tri glasa odlučila što je, kako kaže, važno imajući u vidu da su velike sile sponzorisale zahtev Kosova za ulazak u Unesko.

"Situacija se bitno izmenila, jer je ovo prvi put u međunarodnoj zajednici da predlog koji su podržavale velike zemlje poput SAD, Velike Britanije, Turske ili Saudijske Arabije, pretrpi poraz", rekao je Tanasković.

On je ukazao da je u tom slučaju politizacija bila velika i dodao da nikada do sada, u 70-godišnjoj istoriji Uneska, Generalna konferencija nije odbila predlog Generalne skupštine.

Tanasković je istakao i da se, takođe, Unesko do sada nije susreo sa slučajem kakav je Kosovo.

Na pitanje kako komentariše tok glasanja, ambasador Tanasković je odgovorio da se u takvim glasanjima uvek može očekivati iznenađenje i dodao da su ovoga puta to bili Azerbejdžan, Iran i Indonezija.

Tanasković je rekao da svaka država ima svoje razloge zašto je tako glasala i dodao da, kada se sve svede, nema prevelikih iznenađenja.

Tanasković je ponovio da današnjom odlukom ne prestaje potreba da se zaštiti srpska baština u Unesku i dodao da smatra da će i u dijalogu pitanje srpskih manastira i crkava doći na red.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track