SRBIJA SE BLAMIRA ZBOG VICEKONZULA U MILANU: Žena ga izbacila iz državne rezidencije
Foto: Beta

Nezapamćen skandal

SRBIJA SE BLAMIRA ZBOG VICEKONZULA U MILANU: Žena ga izbacila iz državne rezidencije

Politika -
Zbog bračnih problema srpskog vicekonzula u Milanu Bojana Stevanovića, država plaća duplu stanarinu - njemu i njegovoj bivšoj supruzi, čime je ozbiljno doveden u pitanje ugled države.

Kako saznajemo u Ministarstvu spoljnih poslova, rad konzulata je u ozbiljnom problemu zbog sukoba Stevanovića i njegove bivše supruge.

Stevanović je otišao na službu u Italiju sa suprugom, od koje se u međuvremenu razveo. Ona, međutim, već mesecima odbija da se iseli iz kuće koju vicekonzulu i dalje plaća država, iako on u njoj ne živi. Iz toga se može zaključiti da se plaćaju dve stanarine jer i on negde mora da stanuje", kaže izvor iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo nisu jedini problemi, a tenzije između bivših supružnika prete da ozbiljno utiču i na imidž države Srbije koju Stevanović zastupa u Milanu.

"Bivša Stevanovićeva supruga preti da će uskoro početi štrajk glađu na centralnom milanskom trgu i poručuje da ne priznaje odluku suda, pošto se na presudu o razvodu braka žalila višem sudu", priča naš izvor iz MSP.

Nesređeni bračni odnosi kulminirali su do te mere da su nedavno na adresu na kojoj bi vicekonzul trebalo da živi po prijavi Stevanovića dolazili i karabinijeri.

"Pošto je zvao italijansku policiju da reaguje zbog njegovih ličnih problema, može se zaključiti da diplomata uopšte ne vodi računa o ugledu države. Ukoliko se ne nađe rešenje, lični problemi bi mogli da prerastu u državne", kaže naš sagovornik.

Na broj telefona konzulata u Milanu niko se nije javljao, pa nismo uspeli da dobijemo Stevanovićev komentar. Međutim posle objavljivanja tekst vicekozul se telfonskijavio redakciji Kurira i izjavio da ništa od navedenog nije tačno.

Bojan Stevanović je u konzulatu bio ekonomski ataše. Kada mu je mandat istekao, volšebno je u MSP zasnovao radni odnos, posle čega je tadašnji vicekonzul smenjen, a Stevanović dolazi na njegovo mesto. I to sve u roku od sedam dana.

Diplomata Ninoslav Stojadinović kaže da bi MSP trebalo da ima rigorozniju kadrovsku politiku.

"Nije dovoljno da je neko stručan i da poznaje jezike. Sve elemente treba uzeti u obzir. Psihofizičke sposobnosti, prošlost, stanje u porodici... Kada neko krene u inostranstvo, ne sme da ostavlja repove i nerešene probleme. U suprotnom, može da obruka državu", kaže Stojadinović.

U MSP kažu da su upoznati sa slučajem u Milanu i ističu da je Stevanović kao ekonomski savetnik preuzet iz Ministarstva trgovine. „Ministar Dačić dao je nalog da se sve ispita. Poslata je komisija koja je predložila disciplinsku meru - da Stevanović bude razrešen“, kažu u MSP.

(Blic/EK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track