Majkl Devenport: Srbija unapređuje ljudska prava
Foto: Tanjug Tanja Valič

Nijedna zemlja nije imuna na diskriminaciju

Majkl Devenport: Srbija unapređuje ljudska prava

Politika -
BEOGRAD - Srbija je u poslednjih nekoliko godina pokazala posvećenost daljem unapređenju ljudskih i manjinskih prava, što dokazuje i završetak rada na Akcionom planu za Poglavlje 23, koje je od suštinskog značaja za pregovore o članstvu Srbije u EU, rekao je šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport.

"Naravno, to nikako ne znači i završetak rada po ovim pitanjima, naprotiv. Otvaranje poglavlja će biti samo podsticaj za naš dalji zajednički rad", istakao je on na konferenciji povodom Međunarodnog dana tolerancije "Srbija na putu ravnopravnosti i tolerancije: iskustva Poverenika za zaštitu ravnopravnosti".

Devenport je ukazao da nijedna zemlja nije imuna na diskriminaciju koja, kako je naveo, ne pogađa samo pojedince, već i grupe ljudi koji su često u teškom položaju i treba im pomoći.U Srbiji su to, prema njegovim rečima, Romi, LGBT populacija, osobe sa invaliditetom, HIV pozitivne osobe, žene.

"Neophodne su jake demokratske institucije u koje građani imaju poverenje, kao i postojanje pravnog okvira kojim će se regulisati suzbijanje ove pojave", naglasio je on. Dodao je da nezavisna tela imaju važnu ulogu, naročito u kontekstu sistema međusobne kontrole rada organa vlasti, te da je ključno ispunjavanje njihovih prereporuka, kako što se tiče pojedinačnih predmeta, tako i onih kojima se unapređuje čitav pravni sistem.

"Međutim, država ne bi trebalo da bude jedini zaštitnik i promoter ravnopravnosti, već i civilno društvo takođe ima važnu ulogu u ovom zadatku", istakao je Devenport.Kako je rekao, "u ovom poslu nikako ne smemo zaboraviti medije, koji treba da budu glavni izvor objektivnih i istinitih informacija i koji direktno ili indirektno doprinose razvoju kritičkog mišljenja stanovništva".

Devenport je poručio da će Delegacija EU u Srbiji nastaviti, kao i kroz novi tvining projekat sa partnerima iz Austrije i Slovenije, da podržava napore Srbije u unapređenju ljudskih i manjinskih prava. Podsetivši na terorističke napade koji su izvedeni u petak uveče u Parizu, Devenport je rekao da ovakvi brutalni napadi na obične građane "čine nas još odlučnijim i solidarnijim u borbi za očuvanje osnovnih evropskih vrednosti u koje su utkani tolerancija i miroljubiv suživot".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track