NIKOLIĆ KOD LUKAŠENKA: Glasanje u Unesku pokazalo ko i šta o nama misli
Foto: AP

Dočekan sa svim počastima

NIKOLIĆ KOD LUKAŠENKA: Glasanje u Unesku pokazalo ko i šta o nama misli

Politika -
MINSK - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas u Minsku da je glasanje u Unesku na najjasniji način pokazalo ko i kakav odnos ima prema Srbiji.
1 / 3 Foto: AP

Nikolić je na konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, rekao da je Belorusija, pre samo nekoliko dana, na najbolji način još jednom potrvdila prijateljstvo i poštovanje koje gaji prema Srbiji glasajući protiv predloga da takozvana Republika Kosova postane članica Uneska i brutalno otme kulturnu baštinu koju su naši preci gradili vekovima.

Nikolić je izrazio duboku zavalnost Lukašenku i građanima Belorusije na neprocenjivoj podršci koju daju Srbiji.Istovremeno je ocenio da, pored snažnog prijateljstva, treba dalje osnažniti ekonomsku saradnju dve zemlje."Zajedničkim trudom postigli smo rezultate koji su daleko bolji nego što su bili pre nekoliko godina. Danas naša spoljnotrgovinska razmena iznosi 250 miliona dolara, a svesni smo svi da ima prostora da bude mnogo veća i moraćemo da radimo i u budućem periodu na tome", poručio je predsednik Srbije.

"Sa predsednikom Lukašenkom sam potpisao izjavu u kojoj smo se saglasili da se mora povećati obim uzajamne robne razmene, kao i da se moraju pronaći nove oblasti ekonomske saradnje radi dinamičnijeg rasta nacionalnih ekonomijai i povećanja životnog standarda građana", naglasio je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo da zajedničku prednost vidi u proširenju saradnje u mašinogradnji, agroindustrijskom konmplesku, saorbaćaju, energetici, turizmu i industriji.

"Istorija je postavila veliku šansu pred Srbiju i Belorusiju, na nama je da posegnemo za njom. Ako budemo radili zajedno i iskoristili sve potencijale koje nudi saradnja uveravam da rezultati neće izostati, kao ni ostavrenje osetno boljih uslova života za građane dve zemlje što nam je zajednički cilj", poručio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbiji i Belorusiji sudbina je dala priliku da osiguramo bolju budućnost za naš narod kao partneri i prijatelji. "Hajde da celom svetu pokazemo šta možemo zajedno", rekao je Nikolić koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Belorusiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track