TELEKOM OTPLATIO STAN JORGOVANKE TABAKOVIĆ: Evo kako je guvernerka postala vlasnik 144 kvadrata!
Foto: Zorana Jevtic

Istraživanje BIRN-a

TELEKOM OTPLATIO STAN JORGOVANKE TABAKOVIĆ: Evo kako je guvernerka postala vlasnik 144 kvadrata!

Politika -
BIRN Srbija objavio je da je Telekom Srbije otplatio četvorosobni stan u Novom Sadu guvernerke Narodne banke Srbije, Jorgovanke Tabaković, preuzevši na sebe skoro 78.000 evra duga.

Kako je BIRN objavio na portalu javno.rs, Jorgovanka Tabaković je sa Javnim preduzećem PTT Srbija potpisala ugovor o otkupu dela stana površine 144 kvadratna metra još 30. maja 2000. godine, u vreme kada je bila na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju u Vladi socijaliste Mirka Marjanovića.

Prema dokumentaciji do koje je došao BIRN, guvernerka je tim ugovorom stekla vlasništvo nad 94 kvadrata (65 odsto) pomenutog stana, pošto ih je otkupila za tadašnjih 8.822,6 nemačkih maraka (DEM). Preostalih 35 odsto površine tog stana u vrednosti od 92.170 DEM, prema Ugovoru o prenosu prava svojine koji je potpisan 17. 02. 2000, Tabakovićeva je trebalo da otplati u narednih 40 godina.

Međutim, kako tvrdi BIRN, ona nije platila ni jednu ratu, a ugovorne obaveze koje nije ispunjavala celih 12 godina, preuzima njeno matično preduzeće Telekom Srbija tri meseca poošto je preuzela funkciju guvernerke NBS. BIRN navodi da se ovo vidi iz Sporazuma o regulisanju međusobnih obaveza, koji su 30. novembra 2012. potpisali generalni direktor PTT Srbija Milan Krkobabić i v.d. generalnog direktora Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Telekom se "obavezao da ispuni obavezu zaposlene Telekoma (u tom trenutku guvernerke) Jorgovanke Tabaković i plati potraživanje PTT-a u vrednosti 35 odsto idealnog dela stana iz Ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti", navodi BIRN i dodaje da u sporazumu piše i da je iznos koji Telekom mora da plati "uvećan za iznos pripadajuće zatezne kamate", pošto Tabakovićeva nije ispunjavala obaveze preuzete 2000. godine.

Tako je Telekom na ime zatezne kamate bio dužan da plati 1.651.573,71 dinar, a za rate koje Tabakovićeva tokom 12 godina važenja ugovora nije plaćala, još 2.101.242 dinara. Za rate koje tek treba da stignu na naplatu, Telekom je morao da izdvoji još skoro 5 miliona dinara, što je ukupno 8.704.693 miliona dinara (oko 77.700 evra).Guverneka Jorgovanka Tabaković je za za N1 rekla da je sporni stan služio kao sredstvo političkih ucena i da joj je deset godina bilo onemogućivano da trećinu stana otkupi po tržišnim uslovima.

Prema podacima registra Agencije za borbu protiv korupcije, Jorgovanka Tabaković od kada je postavljenja na funkciju guvernera 6. avgusta 2012. godine u Telekomu ima status mirovanja.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Stan u Novom Sadu od 144 kvadrata, koji je otplatio Telekom, danas je u vlasništvu guvernerkine ćerke i sina, Milene i Nikole Tabaković. Oni su kao suvlasnici stana upisani u Katastar nepokretnosti Novog Sada na osnovu rešenja izdatog 6. novembra 2012, 24 dana pre nego što se Telekom sa PTT-om sporazumeo da preuzme guvernerkin dug za taj stan, objavio je BIRN.

Odgovarajući na BIRN-ovo istraživanje, guvernerka je izjavila: "Niko za mene nije preuzeo nikakvu obavezu, niti mi je iko učinio pogodnost koja nije primenjena na sve ostale zaposlene u Telekomu".

Rekla je da je sporni stan služio kao sredstvo političkih ucena i da joj je deset godina bilo onemogućivano da trećinu stana otkupi po tržišnim uslovima.

"To je sve drugo, samo ne istraživanje. Stan dobijen pre 16 godina, pod uslovima pod kojima su dobili mnogi zaposleni u Pošti i Telekomu, služio je kao predmet pristiska, političkog ucenjivanja, bezuspešno. Otkup pod uslovima koji je važio za sve, uskraćivan je meni i mojoj porodici više od deset godina. Sve ponude da otkupim trećinu po tržišnim uslovima odbijene su nezakonito i dokaze za to imate i u Telekomu i u Pošti. U skladu sa pozitivnim i važećim propisima dobila sam stan kao mnogi, otkupila dve trećine po zakonu o stanovanju kao mnogi. I posle decenijske agonije na mene je konačno primenjena Odluka koju vam dostavljam, u kojoj je ključna Tačka 7. Niko za mene nije preuzeo nikakvu obavezu, niti mi je iko učinio pogodnost koja nije primenjena na sve ostale zaposlene u Telekomu", rekla je u pisanoj izjavi guvernerka Tabaković za N1.

U Odluci o načinu i uslovima vraćanja zajma iz 2002. godine, koju je poslala Jorgovanka Tabaković, piše da se neotplaćeni dugovi usaglašavaju sa novom odlukom, a prestaje da važe odluke od 18. oktobra 1995. i 30. decembra 1996. godine. Uslovi i rokovi vraćanja zajma Telekomu Srbije defenisani su aneksom osnovnog ugovora o dodeli stambenog zajma.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track