POLICIJSKO ZASTRAŠIVANJE: Stefanović pred novinarima s policajcima u fantomkama!
Foto: Zorana Jevtić, Stefan Jokić, Nebojša Stefanović

Nezapamćena demonstracija sile tamo gde joj nije mesto

POLICIJSKO ZASTRAŠIVANJE: Stefanović pred novinarima s policajcima u fantomkama!

Politika -
Ministar unutrašnjih poslova predstavnike medija dočekao sa specijalcima naoružanim automatskim puškama, dok iz SNS najavljuju miting protiv „rušenja premijera“

BEOGRAD - Vlast u Srbiji ne preza ni od čega s ciljem da zastraši građane i medije. Tako se juče ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pred novinarima pojavio sa do zuba naoružanim policajcima u fantomkama, dok iz SNS najavljuju miting u Beogradu „ukoliko se ne zaustave pokušaji rušenja premijera“.Stefanović se, naime, juče na vanrednoj konferenciji za novinare u Palati Srbija pojavio zajedno s maltene celim vodom policajaca, od kojih su pojedini bili naoružani automatskim puškama i nosili fantomke. Ta scena zaprepastila je celokupnu javnost u Srbiji, ostavivši je u neverici, s obzirom na to da se ne pamti takav način obraćanja najviših državnih zvaničnika.Samo koji sat kasnije oglasili su se novosadski naprednjaci, koji su najavili da će pozvati članstvo stranke i građane na skup u Beogradu ukoliko se ne zaustave pokušaji rušenja premijera.- Ukoliko u roku od 24 sata ne prestanu političko-mafijaški pokušaji rušenja legalno i legitimno izabranog premijera Aleksandra Vučića, pozvaćemo celokupno članstvo SNS, kao i građane Srbije da se okupimo u Beogradu i da se ne razilazimo dok se celokupna situacija ne razreši - navedeno je u saopštenju novosadskog odbora SNS.Prema oceni sagovornika Kurira, pojavljivanje specijalaca je skandalozan način zastrašivanja svih koji se usude da misle drugačije. Takođe, oni ističu da kritika na račun premijera ne predstavlja rušenje države, kao ni legalno izabranih organa vlasti.

Širenje panike i strahaPredsednik NUNS Vukašin Obradović ocenjuje da ponašanje predstavnika države liči na širenje atmosfere straha i panike.- Sve ovo što se dešava u jednom širem aspektu meni liči na širenje atmosfere straha i panike i na neki način tiho uvođenje vanrednog stanja. Drugačije ne mogu da tumačim ovoliki broj naoružanih osoba iza ministra unutrašnjih poslova. To do sada nismo imali prilike da vidimo, čak ni u mnogo gora vremena - ističe Obradović.Analitičar Ðorđe Vukadinović konstatuje da je pres-konferencija Nebojše Stefanovića bila „farsičan pokušaj da se retroaktivno opravdaju apsurdne tvrdnje o državnom udaru“.Španska serija u vlasti- Sve to više liči na špansku seriju koja se već neko vreme odigrava u vrhu vlasti i kojoj se, nažalost, još ne vidi kraj. Najava „mitinga podrške“ liči ne samo na ono što smo gledali devedesetih već i pre toga, iz vremena Tita i Envera Hodže, kad se „radnička klasa“ pozivala na „spontano“ okupljanje u znak podrške velikom vođi - zaključuje Vukadinović. Bivši operativac Službe državne bezbednosti Božo Spasić kaže za Kurir da je nejasan dekor koji je stajao iza ministra i da je nejasno čemu su policajci služili.- Nije u pitanju proslava Dana policije ili državnik praznik, pa da svi oni policajci stoje u paradi. Nejasno je otkud 30 policajaca iza ministra policije. Da li je to sila koja u stvari stoji iza predsednika Vlade ili služi da se zastraši narod? Toliko se dramatizuje da našoj javnosti nije jasno o čemu se radi, a u pitanju je samo konferencija za novinare, na kojoj se ceo vrh policije sjatio da saopšti dve činjenice - ističe Spasić.Inače, Stefanović je na pomenutoj konferencija za novinare izjavio da se premijer Aleksandar Vučić dobrovoljno prijavio i podvrgao detektoru laži, koji je prošao.Prošao poligraf- Policija će sprovesti detaljnu i brzu istragu, koja će pokazati ko je i sa kakvim ciljem organizovao širenje laži protiv premijera i pokušaj destabilizacije zemlje. Na sva ta pitanja (pogledajte okvir) odgovorio je sa „ne“ i detektor laži pokazao je da premijer govori istinu. Premijer nikad nije sreo Kornica, niti je ikad sedeo s njim bilo gde, a ponajmanje u kafani - rekao je Stefanović.Stefanovićevi saradnici nisu dozvolili novinarima Kurira da postave pitanja na konferenciji, a ministar takođe nije odgovorio na naknadno postavljena pitanja zbog čega se na konferenciji pojavio s naoružanim specijalcima.

Saopštenje KuriraKLASIČNA ZAMENA TEZA, NE RUŠIMO VLAST Povodom izjave ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Kurir saopštava:1. Reč je o klasičnoj zameni teza jer dnevni list Kurir nije optužio premijera Srbije Aleksandra Vučića za iznudu i podstrekavanje Aleksandra Kornica, već je preneo navode krivične prijave podnete protiv glavnog i odgovornog urednika Informera Dragana J. Vučićevića i direktora toga lista Damira Dragića.2. Čak se ni u samoj krivičnoj prijavi ne navodi da je premijer Vučić uradio bilo šta nezakonito, samo da je bio prisutan na tom sastanku.3. Dnevni list Kurir tekst je uradio u skladu sa svim profesionalnim standardima, verno je preneo navode krivične prijave, ali i tražio odgovore od svih pomenutih aktera. Međutim, niko nije želeo da odgovara na ta pitanja, osim Dragana J. Vučićevića, koji je samo zapretio novim aferama.4. Dnevni list Kurir podseća da je o ovom događaju pisao i sam Dragan J. Vučićević u svom dnevnom listu Informer, ali ne navodeći imena aktera.5. Kurir apeluje još jednom na državne organe, posebno na ministra Stefanovića, da netačnim tvrdnjama ne nastavljaju pritisak na naš list i sve zaposlene, ugrožavajući njihovu bezbednost i slobodu govora.6. Kurir nije deo nikakve zavere, ne bavimo se politikom, rušenjem vlasti niti državnim udarom, već samo radimo svoj posao u skladu s profesionalnom etikom, Ustavom i zakonima.

Nebojša StefanovićUHAPŠEN JER JE POSMATRAO VUČIĆEVU KUĆU Nebojša Stefanović izjavio je da je uhapšen bivši pripadnik policije Srbije i Republike Srpske S. M. (45) jer je zatečen u posmatranju porodičnog doma premijera Vučića.- S. M. je osam puta zatečen u posmatranju porodičnog doma Vučića u poslednja 24 časa i više puta je menjao iskaz, a poslednji put je nagovestio da je posmatrao za nečiji račun. U toku je istraga - rekao je on.Ta osoba je, prema njegovim rečima, i bivši pripadnik obezbeđenja Luke Ðurovića, izvršioca najtežih krivičnih dela, koji je ubijen 2013. Ðurović je, kako je podsetio Stefanović, bio u bliskoj vezi s Lukom Bojovićem.

PitanjaŠTA JE VUČIĆ ODGOVARAO NA DETEKTORU LAŽIStefanović je rekao da su zbog optužbi iznetih u listu Kurir Vučiću postavljena sledeća pitanja, na koja jeon odgovorio negativno.Da li je ikada video Aleksandra Kornica, bivšeg direktora Kurira?Da li se ikada sa njim sastao?Da li mu je nudio novac, funkciju u stranci ili bilo šta drugo za davanje lažnog iskaza?Na sva ta pitanja premijer je odgovorio sa „ne“ i detektor laži je pokazao da govori istinu - rekao je Stefanović.

Advokati upozoravajuPOLIGRAF KORISTE U POLITIČKE SVRHE Advokati upozoravaju da poligraf nije dokazno sredstvo i da on samo služi policiji tokom istražnog postupka.- Već duže vreme traje zloupotreba poligrafa u političke svrhe. Poligraf služi u operativnom radu policije, najviše ako se imaju indicije da je neko nešto uradio, jer da jeste dokazno sredstvo, koristio bi se u krivičnom postupku - kaže advokat Slobodan Ružić.Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović ističe da je veliki protivnik poligrafa, jer je vrlo podložan manipulaciji.- Poligraf apsolutno nije dokazno sredstvo, jer nije propisan Zakonikom o krivičnom postupku. Postoji niz metoda da se poligraf obmane, a vrlo je podložan manipulaciji onih koji postavljaju pitanja, jer mogu da ih formulišu tako da dobiju odgovor kakav žele - kaže Dobričaninova.

Zagorka DolovacVIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO POKRENULO POSTUPAKRepublički javni tužilac Zagorka Dolovac izjavila je da Više javno tužilaštvo u Beogradu proverava sve navode o premijeru, kao i osnovanost i istinitost krivične prijave koju je podneo Kornic: „Tužilaštvo zahteva i da se utvrdi ko je i sa kakvim ciljem ove informacije izneo u javnost. Tužilaštvo će brzo i efikasno u saradnji sa drugim državnim organima sprečiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućeg krivičnog postupka.“

Vladimir Gajić, advokatOTVORENE PRETNJE KURIRU

Ovim postupanjem Vlade, pre svega premijera i ministra policije, javno mnjenje pretvoreno je u rijaliti šou. Država je pretvorena u „Farmu“. Najava Zagorke Dolovac da će tužilaštvo preduzeti sve mere kako bi sprečilo destabilizaciju države je otvorena pretnja medijima, u ovom slučaju Kuriru, njegovom vlasniku i novinarima da će doći i do krivičnog progona. Interesantno je da država nastavlja s manipulacijom poligrafom, koji apsolutno nema nikakav značaj u dokazivanju u krivičnom postupku.

Reagovanja /Celokupna javnost u Srbiji zaprepašćena reakcijom državeBoris Tadić, SDSZLOUPOTREBA MEDIJAReč je o zloupotrebi medija u političke svrhe i apelujemo na nadležna regulatorna tela i institucije da prema određenim medijima reaguju sankcijama. U Srbiji se putem medija duže vreme kreira atmosfera vanrednog stanja.Dragan Šutanovac, DSMINISTARSTVO SILEKao nikada do sada u Srbiji je zloupotrebljeno ministarstvo sile . Poruka svima onima koji misle drugačije je vrlo jasna. Slobodan Geogijev, BIRNSTVARA SE ATMOSFERA PANIKEDržava je mnogo moćnija i od Kurira i bilo kog drugog, ali se iz nekog razloga stvara atmosfera panike.Ivan Ninić, novinarDRŽAVNI ORGANI DA UTVRDETo je tema koju bi trebalo da utvrde nadležni organi, s obzirom na to da je ona od velikog značaja za javnost. Ako se pokaže da je sve to tačno, to je zabrinjavajuće za funkcionisanje države.Vladimir Galjak, advokatINSTRUMENTALIZACIJA PRAVOSUĐAOvde je reč o eklatantnom primeru zloupotrebe pravosuđa od strane izvršne vlasti. Imajući u vidu da se ne saslušavaju okrivljeni po Kornicovoj prijavi, a to su Dragan J. Vučićević, koji gostuje ceo dan na TV Pink, i Damir Dragić, dok se sa druge strane hapse braća, odnosno Marko Kornic, brat Aleksandra Kornica. U ovom slučaju reč o ogromnoj zloupotrebi institucija. Takođe je pomalo čudno da je premijer prvi pozvan da da izjavu iako nije niti okrivljen, niti je predložen kao svedok. Borislav Stefanović, DSZLOUPOTREBA MEDIJARežim Aleksandra Vučića i njegovih sluga na najgori mogući način zloupotrebljava medije i državne institucije, i to kroz žive televizijske prenose. Država ne može da bude bilo čija privatna stvar, pa ni premijerova, a zakon mora da se poštuje i da bude isti za sve. I u ovoj situaciji, kao i u svakoj prethodnoj, na bilo koju kritiku ili optužbu protiv njega, premijer pokreće celokupan državni aparat uz medije koji su mu naklonjeni i od toga pravi televizijski šou.Sanda Rašković Ivić, DSSNIJE NORMALNONije normalno da premijer učestvuje u novinskom ratu. Njegovo prisustvo na sastancima pokazuje da postoje podobni mediji - oni koji govore o državnom udaru i oni drugi - nepodobni.Božo DraškovićPITANJE ETIKE I ZAKONATo što je Lončar uradio je suprotno lekarskoj etici. To je zloupotreba moći onoga koji zauzima neku poziciju. Suštinski, to je pitanje etike i pitanje zakonskog okvira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track