Vučić: Nije bilo državnog udara!
Foto: Printskrin

Premijer negirao Vučićevićeve navode

Vučić: Nije bilo državnog udara!

Politika -
U ovom slučaju nije bilo državnog udara, ni snage, ni volje. Ovde postoji permanentna namera da se urušava Vlada Srbije, ali nije reč o državnom udaru, naveo premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić demantovao je navode urednika Informera Dragana J. Vučićevića da je u Srbiji pokušan državni udar.- Vučićević je izneo neke stvari koje nisu baš potpuno istinite. Mislim da u ovom slučaju nije bilo državnog udara, ni snage, ni volje. Ovde postoji permanentna namera da se urušava Vlada Srbije, ali nije reč o državnom udaru - rekao je predsednik Vlade u „Upitniku“ na RTS.Istakao je da ima stalnih pokušaja da se „uruše kapaciteti Vlade“.- Nema razloga za preveliku nervozu, lično se ne osećam ugroženo, iako nije lako raditi u takvim uslovima - kazao je Vučić.Upitan o navodima da pojedini ambasadori žele da smene Vladu, rekao je da ne želi da govori o tome „zbog položaja Srbije u svetu“, ali i da ima saznanja da se, posle napada u Srebrenici, prvi sekretar „jedne zapadne ambasade“ raspitivao o njegovom obezbeđenju.

- To je moje lično razočaranje, ali neću da kažem o kojoj je zemlji reč jer je saradnja s tom zemljom važnija od toga kako se ja osećam - rekao je premijer i dodao da je američki ambasador Majkl Kirbi prijatelj Srbije i njegov dobar poznanik, navodeći da sa šefom delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom mora da bude u dobrim odnosima.Govoreći o poligrafu, na koji je pre dva dana otišao, Vučić je rekao da je tražio ispitivanje jer neće da dozvoli da bilo ko reketira njega ili državu.- Neću da dozvolim bilo kome u Srbiji da me povezuje s bilo kakvim kriminalom, gadim se kriminalaca i baraba, borim se protiv njih, i neću da na mene padne bilo kakva senka. Neću da dozvolim da država bude reketirana, da bilo ko ucenjuje Vladu i državu da moramo da damo „Novosti“ i „Politiku“, a govorim o marifetlucima vrha DS, Bogićevića, Rodića i Bjelopetrovića - rekao je premijer i dodao da od detektora laži beže upravo lažovi.Komentarišući duge cevi na konferenciji za novinare ministra policije Nebojše Stefanovića, premijer je upitao „kome smeta srpska policija“. On je, govoreći o zdravstvenim podacima Aleksandra Kornica, koje je Vučićević izneo u javnost, a koje je zatim komentarisao i ministar zdravstva Zlatibor Lončar, rekao da se niko ne pita zašto je i ko zloupotrebio tog čoveka na takav način.Premijer se osvrnuo i na uspešne reforme i povećanje plata i penzija, ističući da je za samo godinu i po dana Srbija iz recesije ušla u privredni rast, koji će sledeće godine biti veći od dva odsto.- Za 60 odsto penzionera koji primaju do 25.000 dinara penzije će sada biti veće nego ikad - rekao je Vučić.

Pregovori sa Evropskom unijom

PRVA POGLAVLJA 14. DECEMBRAVučić je naveo da će 14. decembra biti otvorena pregovoračka poglavlja 32 i 35 sa EU, da će poglavlje 32 veoma brzo biti zatvoreno, a da je 35. nešto zahtevnije, i istakao da očekuje da će biti daljih pritisaka u vezi s Kosovom. On je kazao da ćemo otvoriti prva poglavlja, a da od toga nije pravljena euforija.Sastanak na Andrićevom vencu

ZORANA ILI TOMISLAV JAVILI ZA SVINJSKI BUTPremijer je optužbe Vučićevića da je ministarka Zorana Mihajlović učestvovala u navodnom državnom udaru odbacio kao smešne:- Smešno je to da je Zorana moj najveći oponent, imam poverenja u to što radi u ministarstvu, a što se Vlade tiče, tu (Aleksandar) Vulin najčešće oponira.Vučić je istakao da je zadovoljan radom Mihajlovićeve i da će sve probleme, „ako ih ima“, rešiti u SNS.Upitan da li mu smeta druženje Mihajlovićeve sa ambasadorom Kirbijem, njena slava i to šta je nosila predsedniku na Andrićev venac, premijer se nasmejao:

- To za Andrićev venac ona je javila medijima. Ili ona, ili Tomislav Nikolić, nema ko drugi. Valjda da se ne bi pričalo o rušenju Vučića nego o svinjskom butu. Ja sam u veoma dobrim odnosima s Kirbijem i ne razumem šta bi mi u svemu tome smetalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track