ČEPURIN: OEBS da oceni da je Turska obaranjem aviona izvršila agresiju
Foto: Aleksandar Jovanovic

Napadi nedopustivi

ČEPURIN: OEBS da oceni da je Turska obaranjem aviona izvršila agresiju

Politika -
Čepurin je kazao da smatra da će promena u ekonomskim odnosima Rusije i Turske, nakon incidenta sa avionom, imati pozitivan uticaj na jačanje ekonomske saradnje sa tradicionalnim prijateljima Rusije, uključujući i Srbiju

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da od Ministarskog saveta OEBS-a u Beogradu očekuje da oceni da je Turska izvršila čin agresije, kada je oboren ruski avion u Siriji. "Angažman ruskih snaga u Siriji je u skladu s međunarodnim pravom. Želim da istaknem da "su-24" ni u jednom trenutku nije ugrožavao bezbednost Turske. Što se tiče OEBS-a, nadam se principijelnoj oceni da je Ankara defakto izvršila akt agresije", kazao je Čepurin za dnevni list "Politika" od utorka.

Upitan da li je obaranje aviona početak šireg sukoba Moskve i NATO-a, Čepurin je kazao da se ne sme zaboraviti da je Turska članica severno-atlantske alijanse, i to najveća pored Sjedinjenih Američkih Država, kao i da "nije čuo ni jasnu ocenu da su takvi napadi nedopustivi, niti garancije za budućnost, ni od Ankare, ni od Brisela". Čepurin je kazao da smatra da će promena u ekonomskim odnosima Rusije i Turske, nakon incidenta sa avionom, imati pozitivan uticaj na jačanje ekonomske saradnje "sa tradicionalnim prijateljima Rusije, uključujući i Srbiju".

"Otvaraju se dodatne mogućnosti na ruskom tržištu u oblasti građevinarstva, proizvodnje i isporuka prehrambenih namirnica, turizma. Važno je bez odlaganja stvoriti delotvorne mehanizme za takvu saradnju", kazao je Čepurin. Ambasador Rusije pohvalio je Srbiju kada je reč o predsedavanju OEBS-u u trenutku ukrajinske i sirijske krize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track