IZA KULISA OEBS Rusi: Dačiću, drži Turke dalje od nas
Foto: Reuters, Fonet

Ruski i turski šef diplomatije ne žele da se sretnu u beogradu

IZA KULISA OEBS Rusi: Dačiću, drži Turke dalje od nas

Politika -
Zvaničnici iz Moskve tražili su da budu strogo fizički odvojeni od turskih kolega, da svakog momenta budu udaljeni od njih bar 500 metara jer ne žele nikakav kontakt sa Turcima. Zanimljivo je da će i Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu biti smešteni u „Hajatu“, pa će i tamo morati da se izbegavaju

BEOGRAD - Iako će sve oči svetske javnosti biti uprte u njih, ruski i turski šefovi diplomatija Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu najverovatnije se, na zahtev ruske strane, neće sastati zvanično u četiri oka na marginama 22. ministarskog saveta OEBS u Beogradu, koji danas počinje u Areni, saznaje Kurir u diplomatskim krugovima!

Pitanje je samo kako će uspeti da se izbegnu kada će i Lavrov i Čavušoglu biti smešteni u „Hajatu“.Prema našim informacijama, ruski zvaničnici su čak tražili da budu strogo fizički odvojeni od turskih kolega - da svakog momenta budu udaljeni od njih barem 500 metara.

- Zanimljivo je da će i jedni i drugi biti u istom hotelu. Moraće da se izbegavaju - kaže naš sagovornik iz MSP, blizak Dačićev saradnik.Inače, ovakva situacija ne čudi, s obzirom na to da je, posle obaranja ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici, ruski predsednik Vladimir Putin na marginama samita o klimatskim promenama u Parizu izbegao susret sa turskim kolegom Redžepom Erdoganom. Inače, ovo će biti prvi put da ruski i turski šefovi diplomatija budu na istom događaju nakon obaranja aviona.U širokom luku- Rusija je od Srbije tražila da njeni predstavnici budu skroz fizički odvojeni od kolega iz Turske, da im nikako ne priđu ni na 500 metara jer Moskva ne planira nikakav ozbiljan sastanak sa Istanbulom. Lavrov i Čavušoglu biće prisutni na formalnom skupu OEBS, ali do najvažnijeg, zvaničnog razgovora u četiri oka na marginama najverovatnije neće doći. Ruska strana nije spremna na to, sve dok se Turska ne izvini, a u Areni je sve tako organizovano da do susreta fizički i ne dođe - kaže naš sagovornik.

Najveći skup u poslednjih 26 godina traje dva dana, a okupiće oko 40 šefova diplomatija, među kojima su Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini. Kako Kurir saznaje, prethodnice državnog sekretara SAD i ruskog šefa diplomatije već nekoliko dana su u Beogradu. Oko pedeset najelitnijih specijalaca, predstavnika američke tajne službe i ruske službe FSB, zajedno sa srpskim snagama bezbednosti i policijom, „češlja“ Arenu i trasu kojom će se kretati njihovi šefovi.

- Njihove službe kontrolišu sobe u kojima će boraviti ruska i američka delegacija. Zanimljivo je da su se i sreli nekoliko puta, a kako će obojica biti u „Hajatu“, ruski i američki specijalci se najčešće viđaju upravo u tom objektu, i to uglavnom na doručku - priča naš sagovornik iz organizacije Samita OEBS.Voće za MogerinijevuLavrov i Keri će stići danas u Srbiju, i to u razmaku od samo sat vremena. Njih će, kao i Federiku Mogerini, na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekati domaćin i predsedavajući OEBS Ivica Dačić.- Ona je toliko skromna da ništa posebno nije tražila, nema baš nikakve zahteve. Znamo da voli voće, pa ćemo poslati veliku korpu - dodaje izvor Kurira.Sami plaćaju hotelSvi gosti će biti smešteni u čak dvadesetak hotela, a najviše u „Hajatu“ i „Kraun plazi“, i troškove smeštaja sami plaćaju.- Ostale troškove, koje se uglavnom odnose na hranu i gorivo, uglavnom snosi Srbija, a jedan manji deo i OEBS - priča naš sagovornik.Tokom samita gosti će se sresti i razgovarati sa vrhom države - predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem. Uoči OEBS predsednik Vlade Srbije će se danas susreti sa Kerijem i šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

Džon Keri
Džon Keri

Najvažniji gostAKREDITOVANA BEBA OD MESEC DANAMeđu 1.115 akreditovanih i potvrđenih predstavnika zemalja, akreditovaa je čak i beba od mesec dana, saznaje Kurir. Prema našim saznanjima, najmlađi gost dolazi u Srbiju jer majka, predstavnik iz Francuske, mora da učestvuje na OEBS.- Francusku zvaničnicu nema ko da zameni, a sa bebom dolazi i dadilja. Inače, šef kiparske delegacije Joanis Kasulidis je srpski zet. Ručkovi za šefove spoljnih poslova biće organizovani u Palati Srbije, ali i beogradskim restoranima, a Dačić planira večeru sa najvišim zvanicama. Koliko su organizatori vodili računa o svakom detalju, svedoči i činjenica da je u Areni obezbeđena i soba za molitvu - kaže izvor Kurira.

Vučić i KirbiDOLAZAK KERIJA NOVI IMPULS ODNOSIMA SRBIJE I SADDolazak državnog sekretara SAD Džona Kerija u Beograd na Ministarski savet OEBS i njegov susret sa srpskim premijerom daće dodatni impuls bilateralnim odnosima SAD i Srbije, zaključak je jučerašnjeg sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i američkog ambasadora Majkla Kirbija. Predsednik srpske vlade istakao je da su partnerski odnosi sa SAD od velikog značaja za Srbiju.- SAD smatraju Srbiju i Vladu premijera Vučića partnerom na koga se mogu osloniti. Dobri ekonomski rezultati do sada sprovedenih reformi povećavaju interesovanje američkih kompanija za ulaganja u Srbiji - rekao je Kirbi.

Ni muva ne može unutra... Hotel „Hajat“
Ni muva ne može unutra... Hotel „Hajat“

Više od 5.000 policajacaMASKIRNA MREŽA U „HAJATU“, BEOGRAD POD OPSADOMNajviše zvanice OEBS - Keri, Lavrov i Mogerini, biće smeštene u hotelu „Hajat“, ovaj objekat će u naredna dva dana biti pod neviđenim merama bezbednosti. Kamuflažna mreža, koja će sakrivati ulazak i izlazak zvanica iz hotela, juče je postavljena. U ovaj objekat, prema saznanjima Kurira, niko osim zaposlenih neće moći ni da priđe, kao ni da priviri unutra. Na terenu će, kako saznaje Kurir, biti angažovano više od 5.000 policajaca, raspoređenih u pet prstenova bezbednosti, među njima i snajperisti i pripadnici srpskih tajnih službi. Takođe, formiran je jedinstveni sistem imena između bezbednosnih službi, policije i Ministarstva spoljnih poslova. To praktično znači da je, pre nego što je neko od pojedinaca uopšte uključen u pripreme OEBS, proveravan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja