KURC: Srbija ispunila sva očekivanja
Foto: Rojters

Uoči Konferencije OEBS u Beogradu

KURC: Srbija ispunila sva očekivanja

Politika -
Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocenio je, povodom predstojećeg ministarskog saveta OEBS u Beogradu, da se Srbija tokom jednogodišnjeg predsedavanja toj organizaciji dokazala na međunarodnoj diplomatskoj sceni i da je ispunila sva očekivanja.

"Godina 2014. bila je jedna od najtežih za OEBS i Evropu. Konflikt u Ukrajini je potresao evropski bezbednosni sistem u njegovim osnovama, a posledice toga osećamo i danas. Zbog toga je velika zasluga dva uzastopna predsedavajuća OEBS, Švajcarske i Srbije, što su pokrenute mere u cilju smanjenja napetosti u ukrajinskoj krizi", kazao je on.

Srbija se, prema njegovim rečima, tokom predsedavanja OEBS, apsolutno dokazala na međunarodnoj diplomatskoj sceni.

"Srbija se u ulozi predsedavajućeg u potpunosti dokazala. Srbija, posebno premijer Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić, uvek su se trudili za umerenost, što je, imajući u vidu delimično potpuno suprostavljene stavove koji obeležavaju aktuelni sistem, bilo više nego težak zadatak. Srbija se bavila veoma razborito ukrajinskom krizom i pomogla je da se OEBS, na primer, po prvi put bavi izbegličkom krizom", objasnio je šef austrijske diplomatije.

Kurc je podvukao da je Srbija ispunila očekivanja i da je, imajući u vidu okolnosti, radila na veoma zahtevnom programu, na čemu se može samo čestitati.

Upitan šta bi posebno istakao u vezi sa predsedavanjem Srbije OEBS, Kurc je rekao da, iz njegovog ugla, bilo posebno zapaženo da je po prvi put jedna zemlja sa Zapadnog Balkana predsedavala tom veoma važnom organizacijom.

"Naravno, na Zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se učini, pri čemu misije OEBS u regionu pružaju važnu podršku. Srbija je svakako jasno pokazala da može i izvan regionalnog konteksta dati vredan doprinos međunarodnoj zajednici", zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track