ČOMIĆ (DS): Selaković ima problem s tim šta su pravda i uzori
Foto: Dragan Kadić

Kritika dočeka generala u Nišu

ČOMIĆ (DS): Selaković ima problem s tim šta su pravda i uzori

Politika -
BEOGRAD - Poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić kritikovala je danas ministre koji su priredili doček haškom osuđeniku, generalu Vladimiru Lazareviću, nakon što je pušten na slobodu posle dve trećine odslužene kazne.

"Ako minstar pravde (Nikola Selaković), kaže da je uzor neko ko je pravosnažno osuđen za ratni zločin, onda on ima problem sa tim šta je pravda i šta su uzori", rekla je Gordana Čomić novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je navela da DS može samo da "žali što se ističu takvi uzori" i to nisu dobre poruke."General Lazarević ima pravo na sve slobode, ali nema više prava od svih drugih zato što tako misli ministar pravde", rekla je ona.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić kazao je da ne vidi ništa sporno u tome što je priređen doček za Lazarevića, dodajući da Srbija sledi ponašanje zemalja Evropske unije."Lazarević je svoj dug odužio, on je častan oficir i zaista ne razumem zašto nekome na političkoj sceni smeta takav doček, ukoliko su naše komšije u Hrvatskoj na još pompenzniji način sačekali Gotovinu", rekao je Babić.

General Vladimir Lazarević vratio se juče iz Haga u Srbiju posle dve trećine odslužene kazne, vladinim avionom sa ministrima odbrane i pravde, Bratislavom Gašićem i Nikolom Selakovićem.Na aerodromu su ga, pored Vulina, sačekali načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, vladika raško-prizrenski Teodosije, predstavnici grada Niša i udruženja veterana ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Lazarević je dobrovoljno otišao u Hag u februaru 2005. godine, gde je posle četiri godine osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je kazna posle žalbe smanjena na 14 godina.Osuđen je zbog zločina nad Albancima na Kosovu počinjenih 1999. godine, kada je bio komandant Prištinskog korpusa VJ. Tribunal je Lazareviću sudio po optužnici za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila sa Kosova u prvoj polovini 1999. godine.Zajedno s Lazarevićem, optuženi su tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović, potpredsednik Vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković i Sreten Lukić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track