ŠTAJNMAJER PREUZEO PREDSEDAVANJE OEBS: Prioritet Nemačke će biti jačanje bezbednosti
Foto: TANJUG - Marko Ðoković

Ivica Dačić predao dužnosti nemačkom kolegi

ŠTAJNMAJER PREUZEO PREDSEDAVANJE OEBS: Prioritet Nemačke će biti jačanje bezbednosti

Politika -
BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, novi predsedavajući OEBS-a u narednom jednogodišnjem mandatu, najavio je da će glavni prioritet Nemačke biti jačanje bezbednost na prostoru koji ova organizacija pokriva.

Preuzimajući predsedavanje od srpskog kolega Ivice Dačića, Štajnmajer je rekao da je njegov utisak da je na beogradskom sastanku ministara OEBS vladao otvoreniji pristup i pomirljiviji ton, nego na ranijim skupovima.

U završnom obraćanju, nemački šef diplomatije je kazao da svet živi u turbulentom vremenu sa brojnim i velikim izazovima, što su i bile teme beogradskog skupa. „

"Želeo bih da imamo više usaglašavanja i po nacrtima izjava skupa. Međutim imao sam utisak da smo na ovom sastanku u Beogredu nešto otvorenije prišli jedni drugima i u pomirljivijem tonu razgovarali, nego ranije“, ukazao je on pozdravljajući takav pristup. Štajnmajer je podvukao da se samo saradnjom i razgovorima mogu rešiti problemi. „Uveren sam da OEBS u rešavanju problema i kriza može biti od pomoći jer raspolaže brojnim instrumentima koje možemo iskoristiti i trebalo bi ih ojačati"“, objasnio je.

Podsetio je na ti tačke, po njemu veoma važne - brzo reagovanje na krize, smanjenje naoružanja i budućnost evropskog bezbednosnog poretka. Ukazao je da je ophođenje sa krizom u Ukrajini pokazalo da OEBS može i mora brže da reaguje, te naveo potrebu razmatranja budžeta za 2016. Druga tačka je, prema njegovim rečima, da se u narednoj godini intenzivnije razgovara o smanjenju naoružanja i modernizaciji instrumenata za sprečavanje kriza.

Štajnmajer je pozdravio to što su na marginama beogradskog skupa ruski i turski šefovi diplomatija imali priliku da razovaraju o incidentu obaranja ruskog aviona.

Kao treću tačku, nemački šef diplomatije je naveo budućnost evropskog bezbednog poretka, navodeći da OEBS može biti instrument i forum za razgovore o tim temama. Nemačka će se, prema njegovim rečima, tokom predsedavanja OEBS-u baviti i rešavanjem konflikata u Ukrajini i krizama u drugim delovima sveta koji su nadležnosti te organizacije.

"Snagu OEBS je moguće iskoristiti u ovo teško vreme jedino ako budemo zajedno spremni na saradnju", poručio je Štajnmajer zamolivši zemlje članice za podršku i spremnost na dijalog i kompromis nakon dijaloga.

Podsetio je da je član Trojke OEBS-a sada šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, što ga, kako je rekao, posebno raduje.

Dosadašnjem predsedavajućem OEBS, šefu srpske diplomatije Dačiću je zahvalio za, kako je kazao, odličan rad, kao i na srdačno gostoprimstvo u Beogradu.

"U turbulentno doba važno je ispravno upravljati", kazao je Štajnmajer i najavio da će mesto narednog Ministarskog saveta OEBS-a biti u Hamburgu, luci, koja se u njegovoj zemlji smatra „nemačkim vratima ka svetu“. „

"Želimo dati doprinos da se podstakne dijalog, i da zajednička bezbednost u prostoru OEBS bude ponovo uspostavljena i ojačana. Želimo da svi u OEBS budu usmereni na principe na kojima počiva ova organizacija. Ako to uradimo onda ćemo ispuniti očekivanja građana koji žele, u vreme kriza i konflikata, više bezbednosti i stabilnosti"“, poručio je Štajnmajer zaključivši da zajednički cilj svih mora biti pođednaka želja građana za mirnim suživotom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track