UJEDINJENJE DESNICE NA VIDIKU: DSS poziva DPS da im se pridruži
Foto: Marina Lopičić

Povratak u matičnu stranku?

UJEDINJENJE DESNICE NA VIDIKU: DSS poziva DPS da im se pridruži

Politika -
Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Marko Jakšić izjavio je danas da bi voleo da se toj stranci, u cilju zaštite nacionalnih interesa, pridruži Državotvorni pokret Srbije (DPS).

"Povodom dalje saradnje, lično bih voleo da DPS pristupi Patriotskom bloku (DSS i Dveri), jer delimo iste vrednosti. Da li će pristupiti, ne znam, ali verujem da ćemo i dalje saradjivati kada je problem Kosova u pitanju", rekao je Jakšić.

Predstavnici DSS i DPS juče su zajednički nastupili na konferenciji za novinare povodom stanja na Kosovu i pregovorima s EU. DPS su formirali bivši osnivači DSS koji su napustili stranku kada je za predsednicu izabrana Sanda Rašković Ivić.

Dve strane tada su razmenile teške optužbe. Jakšić je kazao da su se članovi DPS-a odvojili od DSS, ali da su im politički stavovi slični ili identični.

"Fizički smo se razdvojili, ali ne i ideološki. Imamo isti stav o Beogradu na vodi, Briselskom sporazumu, Evropskoj uniji i kritički odnos prema vlasti. Sa tim ljudima smo iskreni i pravi prijatelji i delimo slične ili iste vrednosti", rekao je Jakšić i kao primer saradnje naveo jučerašnju konferenciju za novinare koju su zajednički organizovali DSS i DPS o Poglavlju 35.

Lider Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da jučerašnja konferencija za novinare nije bila deo nekog šireg plana za bližu saradnju, već da su se dve stranke našle na pitanju Kosova, tim pre što se radi o ljudima koji su i ranije saradjivali na tu temu.

"Oni su moji saborci i kada su me pozvali, nisam razmišljao o širim okolnostima saradnje sa DSS", rekao je Samardžić agenciji Beta. Odgovarajući na pitanje da li je bliža saradnja moguća, Samardžić je rekao da su članovi DPS-a relativno skoro izašli iz DSS-a i to sa "jakim razlozima".

"Ti razlozi još traju i nismo razgovarali o ponovnom spajanju. Saradnja na pojedinačnim temama jeste moguća, ne samo sa DSS nego i sa drugim grupacijama i udruženjima", rekao je Samardžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track